Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Populärbesök från Vittula

Annons

Inte färre än 11 000 västmanlänningar har sett Erik Norbergs iscensättning av Mikael Niemis exempellösa romansuccé Populärmusik från Vittula till dags dato.

31 mars får dalfolket chansen.

Då kommer nämligen Teater Västmanland till Aveny i Ludvika.

Den 17 december var det premiär i Västerås och intresset och pressens reaktion, har medfört att man nu tvingas utöka spelperioden till och med maj månad ut.

Det brukar ofta hävdas, inte utan rätt, att en bok oftast blir en besvikelse i scenisk eller filmatiserad form eftersom läsaren får inre, subjektiva bilder som oftast "förvanskas" när någon annan tar sig an berättelsen och gör sina tolkningar.

I recensionerna som följde efter den västmanländska premiären noteras det, lätt häpet, att man fått med alla nyckelscenerna som gjort Niemis bok till den succé den blivit och att man dessutom lyckats överföra mustigheten och språket, själva tilltalet till scenen. Överlag är det ett återkommande tema i tyckandet kring uppsättningen.

"Grymt roligt", noterar Svenska Dagbladet och Vestmanlands Läns Tidning talar om "ett gigantiskt bygdespel" inför en överförtjust publik.

Författaren själv, Mikael Niemi, uttrycker sin stora belåtenhet, i samma tidning, efter premiären.

- Det är en högtidlig känsla, man blir ödmjuk, säger Niemi.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons