Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Popsicle återförenat

Annons

Det började häromåret när skivbolaget Warner ville ge ut en samlingsskiva. Sedan fortsatte det när Pet Sounds i Stockholm bönade bandet om att spela på den legendariska skivbutikens 25-årsjubileum.

Den konserten i december blev omtalad, trots att de bara spelade två låtar. Den 23 mars kommer så samlingsskivan och den 4 april spelar Popsicle live för första gången sedan i april 1999, på Cirkus i Stockholm. Det kanske främsta av det tidiga 1990-talets indieband är återförenat.

Men det blir inte mer än så. Det är alla fyra medlemmar överens om. De ser det som att de ger efter för påtryckningarna för att få ge ut en samlingsskiva.

- Vi hade aldrig gjort det här av oss själva, säger Andreas Mattsson.

Samtidigt medger Fredrik Norberg, den andra låtskrivaren i bandet, att de närmast blev chockade över mottagandet på Pet Sounds-festen.

- Det tog sju minuter att spela, men med adrenalinpåslaget man har när man inte har spelat på några år hände det något med tidsuppfattningen. Det kändes som 30 sekunder. Man ville spela mer.

Och det var ett tag sedan de spelade tillsammans. När de kom fram 1992 blev de ett av Sveriges hetaste band. Debuten Lacquer hyllades av pressen och blev en central skiva i den stora indievåg som under några år kretsade mycket kring Hannas krog och Skånegatan i Stockholm.

Men efter fyra plattor och en turné som förband till Cardigans i Japan 1999 lades Popsicle ner.

- Det gick bättre och bättre för varje skiva tills vi gjorde Popsicle (tredje skivan). Sedan blev allt lite tråkigare. Fram till dess hade det hela tiden blivit lite större och något nytt. Att sedan gå ett steg tillbaka kändes förnedrande, säger Andreas Mattsson.

Det var Fredrik Norberg som bestämde sig för att hoppa av.

- Först var jag chockad, säger Andreas Mattsson. Sedan tänkte jag att 'fan, varför tänkte inte jag på att man kan lägga ner bandet'. Men jag skulle aldrig ha pallat att säga 'vi lägger ner'.

Sedan dess har medlemmarna haft sporadisk kontakt, medan Andreas Mattsson har märkt att det finns ett intresse för Popsicle, även från en yngre generation.

- Jag spelar skivor ibland på en klubb i Stockholm för typ 20-åringar, där finns det folk som säger att de tycker man var bra.

Fredrik Norberg säger, apropå Popsicles storhet:

- Jag har svårt att räkna upp banden från den eran. Jag kommer på väldigt få.

Så varför inte köra en comeback med turné och allt? Fredrik Norberg säger sig ha slutat med musiken och pluggar nu på Komvux och Andreas Mattson arbetar med andra musikprojekt. Så någon turné blir det inte av. Men, kanske, om en viss stor musikfestival som firar 20 år hör av sig...

- Om Hultsfred ringer så ska vi prata med varandra om det, säger Andreas Mattsson och fortsätter:

- Vi säger inte nej för alltid.

(TT Spektra)

MIKAEL FORSELL

Mer läsning

Annons