Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Popdrottningens perfekta platta

Annons

Marit Bergman pop
Baby dry your eye
(BMG)


Rättvist nog, så är det mycket Marit just nu. Hon blickar ut från Sonics vårnummer, hon och Cecilia Nordlund dansar kjolen av varenda musikvideo som finns med trackstrean Adios amigos och farmor rapporterar att hon har sett Marit två gånger på tv under de senaste dagarna.

Efter Marits solodebut 3.00 AM Serenades delades popsverige in i två läger. Marit blev converse-flickornas drottning och en del (manliga) förståsigpåares slagpåse. Det är bland annat om detta som Adios amigos handlar om: att få höra att man inte kan spela gitarr, att få höra att man är tjock, att få höra att man inte kan sjunga. Adios amigos är ett rakt, ensamt långfinger mot sådan skit och Baby dry your eyes är den slutliga, storartade triumfen.

Skivan är på alla sätt större, mer. Där första skivan var fin indie med lugna verser och tuffa refränger så är denna skiva mer av Burt Bacharach.

Den är en starkt lysande neonslinga av sommarhitar. Det är lycka, det är kärlek, det är dans. Ljuden är många, blåsarrangemangen är stora och handklappskompen sitter perfekt på plats. Fina Shame on me har handklapp hela sången igenom. Förstår du, handklappskomp i 3:59! Det är som julafton!

Det är många sånger om kärlek. Sånger som handlar om när oron blir för stor. Hur lång tid innan hjärtat går sönder? Place your bets Och kärleken som bitterljuva gamla minnen kommer tillbaka i Come back and haunt me.

Ibland går hjärtat sönder av längtan, precis som när Marits röst spricker när pianoballaden I miss you förvandlas till glockenspiel och tindrande ljudfyrverkerier. Och ibland, emellanåt, är kärleken enkel, ibland är kärleken precis som i Let’s just fall in love. Det är då Marit låter som allra lyckligast och som allra bäst.

JESSICA DALMAN

Mer läsning

Annons