Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polskor, visor, och valser på Stöten

Annons

Det är Folkmusikhuset Stöten som står som värdar för kvällen. Det är fortfarande ganska glest i publiken när spelmannaduon Erika och Cecilia, bestående av Erika Lindgren och Cecilia Österholm, gör entré. Halvvägs in i setet är salen nästan full.

Första intrycket de ger när de sätter sig ned och presenterar sig är ett stadigt lugn. Det är svårt att inte påverkas och imponeras av deras proffsighet när de kort berättar om styckena de ska spela och sedan ackompanjerat av ett stadigt rytmiskt stampande visar prov på imponerande musicerande.

Hälsingepolskor blandas med Upplandsvalser, visor från Dalarna och mycket mer, alla med sin egna lilla historia som tjejerna gärna delar med sig av. De är inte heller rädda för att fråga publiken när de spelar ett stycke som de inte är helt säkra på varifrån det kommer och skämtar glatt om gamla spelningar och minnen.

Erika Lindgrens skicklighet lyser starkt i de mer avancerade styckena, även om det är uppenbart att det är det utmärkta samspelet mellan de två som skapar helheten.

Cecilia Österholm visar också upp sig då de lägger ner instrumenten och de tillsammans sjunger ett par vackra visor från Malung och Finland. Hon har en vacker kontrollerad stämma som komponerad av Erikas mörkare register väver vackra stämskalor på ett sätt som man alldeles för sällan hör nu för tiden.

Men trots att repertoaren är anrik och bred så är höjdpunkten ändå när de spelar ett av Erika Lindgrens egenkomponerade verk, döpt till Gubbtjyven. En pumpande och ivrig polska som får det att spritta i benen. Kvällen avslutas med dans då även spelmän från publiken får komma upp på scenen.

GUSTAV JOHANSSON

Mer läsning

Annons