Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poliser testade Kopps

Annons

Poliser är ett speciellt släkte. Men några genomtuffa poliser finns det nog inte. Man försöker inge respekt samtidigt som man ska vara förstående och visa upp en mjuk sida, säger Sven Bustad, polisinspektör i Borlänge.

Han var en av poliserna som såg förhandsvisningen av filmen Kopps i går och det skrattades gott i salongen.

Polisstationen i en liten västsvensk stad hotas av nedläggning och då börjar poliserna själva begå brott för att rädda den. Så går det till i Josef Fares nya långfilm Kopps, men det här är inget för poliserna i Dalarna.

- Det är viktigt att kunna skratta åt det som är allvarligt i vardagen. Det här är humor, men det skulle knappast fungera i praktiken, säger kommisarie Erik Gatu i Borlänge.

Med tanke på polissituationen i Dalarna passade filmen bra som ett lättsamt inslag i debatten.

I början av året gick Dalapoliserna man ur huse. Det var efter diskussionen om att stänga 14 polisstationer i Dalarna som polisupproret bröt ut. 50 extra patruller och 100 extra poliser jobbade gratis under en hel lördag.

Filmen Kopps tar upp ett liknande problem. Det handlar om hur poliserna tvingas ta till oväntade metoder när stationen ska läggas ner. Orsaken till nedläggningen är att brottsstatistiken inte är tillräckligt hög. Något som inte verkar stämma överens med brottssituationen i Borlänge.

- Vi fick slänga ut lite tjuvar så att vi hann hit, säger en av poliserna som lutar sig tillbaka i biofåtöljen.

Josef Fares långfilmsdebut Jalla! Jalla! blev en succé och i uppföljaren Kopps återkommer brodern Fares Fares och Torkel Petersson, fast den här gången som genommjuka poliser som får problem.

Gemensamma nämnare för filmen och polissituationen i Dalarna är nedläggningshot och företagsamhet. Men det finns som sagt en del olikheter.

- Problemet för poliserna i filmen är ju att det begås för få brott i deras lilla stad. Det är en jätterolig film, men den är svårt att anknyta till Borlänge, här händer ju som sagt en hel del, men det är sagt att vi ska få fler poliser. Maffian får allt större makt och det för ju med sig en ökad brottslighet. Men det är sagt att vi kommer att få fler poliser, säger Sven Bustad.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons