Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pojkarna Björling på hektisk USA-turné

Annons

Det finns en förhistoria som tidigare befunnit sig i gränslandet mellan historiska fakta och familjehistoria. Men nu är det belagt att David Björling stod på Metropolitans scen 1906 tillsammans med Caruso, efter att ha tillbringat sju år i USA.

David Björlings namn finns enligt arkivarien på Met med bland de elever i operaskolan som deltog i en föreställning av Zigenarbaronen. 13 år senare var David Björling tillbaka i USA.

Han hade inför USA-turnén gjort stora turnéer i Sverige tillsammans med sina sjungande tre äldsta pojkar. Förutom i Dalarna och trakterna av Örebro hade familjen (modern dog i barnsäng 1917) givit sig ut på längre resor till Norrland, Bohuslän och Värmland.

Den 18 oktober 1919 lade båten ut från hamnen i nuvarande Oslo. Gösta var 7,5 år, Jussi 8,5 år och Olle 10,5 år. Tio dagar senare ankom skeppet Bergensfjord till New York och efter tre veckor hölls den första konserten. Biljettpriset var en dollar för vuxna och 25 cent för barn.

Åtta av tio konserter under turnén hölls i kyrkor och ofta hade den lokale kantorn rollen som ackompanjatör. Svenska församlingar och lutherska samfund dominerade.

Ibland vände sig familjens program också till en amerikansk publik. David ljög då och då och uppgav en lägre ålder på pojkarna för att de än tydligare skulle framstå som underbarn.

På repertoaren stod patriotiska sånger, barnvisor och kyrkliga sånger - vilket var precis vad publiken uppskattade, vilket förstås av de mycket uppskattande recensioner som Harald Henrysson forskat fram.

Internet, hjälpsamma amerikaner och arkiv med svenskamerikanska tidningar har gjort det möjligt att komma över de 84-85 år gamla artiklarna.

Till en början stannade familjen kvar i trakterna runt New York och New England. I mars 1920 kom den till svenskbygderna utanför Chicago, vilken kallades "Sveriges näst största stad" vid den tiden. Björlingarna framträdde bland annat i Altona, Illinois, men drog vidare till Minnesota i juni.

I oktober angjordes Lindsborg i Kansas, en trakt varifrån Henrysson fått flera mycket detaljerade beskrivningar av deras framträdanden. I december kom Björlingarna till Kalifornien och San Francisco. Då hade repertoaren förändrat sig och fått större engelskspråkiga inslag.

Pojkarna snappade upp delar av det engelska språket. Under turnén bodde familjen både på hotell och inneboende hos olika värdfamiljer. Cirka 300 konserter gavs under USA-turnén.

- David Björling verkar ha haft en väldig organisationsförmåga. De många resorna krävde mycket disciplin av pojkarna, säger Henrysson.

När Björlingarna åkte hela vägen tillbaka till New York på våren 1921 var det inte för att David planerade avbryta turnerandet. Men när han träffade svenskar på en båt och åt på en svensk restaurang blev hemlängtan för svår.

Han tycks ha tjänat bra under USA-turnén. Väl hemkommen till Dalarna tog han in på Centralhotellet i Borlänge i en månad. Han köpte sig också en bil - något mycket ovanligt på den tiden.

Den 3 juni 1921 kunde Falu Kuriren berätta att familjen flyttat till Karlsarvet i Leksand. På midsommaraftonen skulle familjen uppträda på Strandbio, men konserten fick ställas in på grund av brist på publik.

Comebacken i skolbänken blev tillfällig för Jussi Björling. Pappa David lyfte honom ur skolan igen och 1922 var det år i Jussi Björlings karriär som han gjorde flest framträdanden: 140 stycken. Från juni 1922 till april 1923 befann sig familjen på en ny Sverigeturné.

Den 10 december 1922 gavs konserter i Hörby, Högseryd och Eslöv på en och samma dag, vilket är bara ett av flera exempel på framträdanden i tre kyrkor på samma dag.

- Under turnerandet i Sverige framhöll David den närmaste tiden efter återkomsten att det rörde sig om en svensk-amerikansk turné, berättar Henrysson.

Jussi Björling kom inte att bli en fullt ut global artist även om han gav enstaka föreställningar och konserter i ett stort antal länder. Hans huvudscener var amerikanska och skandinaviska.

- Han kunde inte så många språk. Mentaliteten i USA passade honom. Efter att fadern 1926 dött, 53 år gammal, av en brusten blindtarm, ville brödernas trio återigen turnéra i USA året därpå. Men de nekades inresetillstånd eftersom de inte kunde visa att de hade pengar nog till hemresan, säger Harald Henrysson.

Elva år senare var den etablerade sångaren Jussi Björling tillbaka i New York. 1938 erövrade han Metropolitanpubliken och för den fortsatte han att sjunga i ytterligare 21 år.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons