Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Podcast, ett fenomen som växer varje dag

/
  • Skivor tar lite plats, men är roligt att pyssla med. I DT:s nya podcast Grammofonarkivet så bläddrar Anders K Gustafsson i folks skivsamlingar för att prata musik och vart samtalet nu bär.
  • Den ökade tillgängligheten på musik är bra, men man kan inte – som i DT:s nya podcast Grammofonarkivet – diskutera skivsamling utifrån ett virtuellt moln. Vinylskivor är både snyggare och roligare.
  • Bokstavsordning är ett måste för att hitta rätt skiva.

Inga sändningstillstånd krävs. Inte heller en stor, dyr radiostudio.
Podcast, poddsändning eller poddradio har gjort att i princip vem som helst kan göra sitt eget radioprogram, och är ett fenomen som växer för varje dag.
Tidningens nöjesredaktör Anders K Gustafsson har precis startat podcasten Grammofonarkivet på dt.se.

Annons

– Det enda som krävs är en enkel inspelningsutrustning och ett program till datorn som gör att jag kan klippa och lägga till ljud.

samtalar Anders K Gustafsson med Peace & Loves festivalchef Daniel Olsson, där Olssons skivsamling står i fokus.

– I det första programmet blev det ingen redigering alls. Vi samtalade en halvtimme, och jag har lagt ut hela samtalet. Det finns väl för- och nackdelar med det. En fördel med att redigera kan ju vara att man kan få det mer tight. Men det blir mer spontant om man inte klipper. Så det enda jag har gjort är att lägga till en liten inledning som jag pratat in, och en jingel som jag gjort själv, berättar Gustafsson.

Själva programmet innehåller samtalet, men ingen musik.

– Men jag skickar med en Spotifylista så att man själv kan gå in och lyssna på den musiken vi pratar om. Det blir ju lite nördigt, men det är meningen att det ska vara så.

Tanken är att det ska komma ett nytt program av Grammofonarkivet varannan vecka. Programmet bygger att nöjesredaktör Gustafsson åker hem till kända nöjespersoner och snackar om deras skivsamling.

– Därifrån kan det ta vägen lite varstans. Skivor och musik är mycket förknippat med minnen och händelser i livet. Jag tycker själv att det är roligt att samla på skivor. Jag kanske inte är någon vrålsamlare, men jag tycker fortfarande att det är roligt att köpa vinylskivor. Jag kanske har 500, 600, ja kanske 700. Och så ett gäng cd-skivor. Men det är mycket roligare med vinyl än cd-skivor.

Varför då?

– Bara omslagen är värt mycket. Det går inte att jämföra vinyl och cd. Vinylskivorna är magnifika på något sätt.

Nästa person som kommer att medverka i Grammofonarkivet är Karin Park från Djura, som bland annat varit med och skrivit Norges bidrag till Eurovisionslagerfestivalen.

– Det programmet kommer att finnas lördagen den 18 maj.

Varför väljer du att göra podcast?

– Det är ett bra och lättsamt sätt att förmedla ett samtal på. Dessutom kan man breda ut sig lite mer än i en artikel. Det blir som ett långt radioprogram. Och sett ur lyssnarnas perspektiv kan man lyssna på det när man vill och var man vill, om man laddar ner ljudfilen till sin dator, telefon, läsplatta eller ipod.

Har du själv några podcastfavoriter?

– Värvet, som består av långa intervjuer med kända personer är en favorit. Flumskolan, där man pratar om olika bisarra böcker är en annan.

På dt.se finns sedan tidigare också , ett program där Johan Hjelm med Emelie Pierrou som återkommande sidekick, pratar om allt möjligt som rör kultur och nöje.

– Jag tror definitivt att podcast har kommit för att stanna, och att det kommer att komma många fler podcastprogram framöver. Det svåra är väl att hitta det man verkligen tycker om att lyssna på, säger Anders K Gustafsson.

Annons