Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plura satte kvinnohjärtan i brand

Annons

Eldkvarn är ute på turné och i fredags var det dags för Borlänge. Det blev en kväll tung av nostalgiblues och melankoli.

Bakom scenen vilar blodröda sammetsgardiner nonchalant mot väggen. Några av hakarna har lossnat från taket och ger en naturligt drapering. Två medelålders par dansar tätt omslingrade. Stänger vardagen ute. En nostalgitörstande skara i trettioårsåldern och uppåt i väntan på Eldkvarn.

Plura kastar efter första låten ut en fråga till publiken;

- Älskar ni oss i kväll? Jag har skrivit en låt om er som heter "Du älskar inte mig". Han smeker gitarren, håller den ömt i sin famn och den kvinnliga delen av publiken omsluter unisont honom. Här finns många redo att älska just Plura. På scen är han ett osannolikt koncentrat av sexappeal. Klädd i svart T-shirt, bylsiga jeans, nerhasade för att maskera ett medelålders välmående. Moderiktig grön keps för att dölja ett allt tunnare hår. Men med en röst som andas livssorg och hårdköpt erfarenhet.

Han sjunger både gamla klassiker som Kärlekens tunga och nya oprövade låtar med trovärdighet och inlevelse. "Tomma löften och tomma ord" och vi tror på honom. Att det är hans egen insikt. Och visst älskar vi honom; förbehållslöst.

Med sig på turnén har de ett gäng låtar från nya skivan som kommer senare i vår. Låtar som omisskännligt är Eldkvarn men med en varmare, ljusare grundton.

I Eldkvarns musik finns stråk av dansbandsgung och i en låt som man spelat in med Christer Sjögren leker man med just det. I Skuggan av den man som svek blir Eldkvarns nostalgiska svårmod en tvättäkta dansbandsbagatell. Och det är kanske här Eldkvarns storhet ligger; att kunna ge klichén trovärdighet. Ta vardagens svärta på allvar och förtröstansfullt tonsätta våra liv. Ge oss ett smäktande vemod som berör. De två paren som dansade tryckare framför scenen har iallafall fått sällskap.

ELIN AXELSSON

Mer läsning

Annons