Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pjäsidén öppnar dörren till drömyrket

Annons

Konkurrensen var hård och bland 240 medsökande valdes sex pjäsförslag ut.

- Om jag någon gång skulle kunna ha skrivande som yrke, skulle jag vara lyckligast på jorden, säger Sohrab.

Han tycker om att berätta och har alltid skrivit, mest lyrik och prosa.

Men han funderar också på att utveckla sitt människointresse och söka till psykologutbildningen. Efter utbildningen skulle han gärna flytta tillbaka till Säter som han tycker är en jättefin stad.

Sohrad är yngst av alla deltagande författare med sina nitton år. Han är också, som ordförande i Falu Teaterförening, den yngste ledaren någonsin i en lokal riksteaterförening.

Sohrab Fadai lockades av kompisar med i amatörteatergruppen på Nisserska när han var femton och sedan dess är teaterintresset brinnande.

- Min pjäs har ett klassiskt tema med en omöjlig kärlekshistoria i centrum. I globaliseringens tid kan vi kommunicera över hela världen och det leder till relationer och kontakter mellan olika kulturer som tidigare inte fanns.

Sohrab är osäker på om pjäsen kommer att sluta lyckligt. Men han vet att den ska vara nära och realistisk, men ändå ha plats för det absurda och magiska.

Det är brist på pjäser som handlar om människor och livsöden i det nya mångkulturella Sverige.

För att avhjälpa det tog fem teatrar initiativet till projektet Nya pjäser - nya världar.

En av teatrarna är Dalateatern. De andra är Gottsunda Dans & Teater, Ung scen/öst, Folkteatern i Göteborg, Helsingborgs Stadsteater, och Intercult.

Gensvaret blev stort och bedömningsgruppen i Nya pjäser - nya världar hade en svår uttagningsprocess med livliga diskussioner mellan dramaturger, regissörer och konstnärliga ledare.

De sex uttagna får nu gå nu vidare till en skrivarutbildning, där de tillsammans med dramaturger får hjälp att vidareutveckla materialet. Därefter utvärderas pjäsförslagen på nytt och tre arbeten, kanske fler, väljs ut som ska spelas på några av landets scener.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons