Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PJ alldeles underbar

Annons

Det var inget knussel när en av rockvärldens bästa röster äntrade största scenen tillsammans med ett litet men effektivt band. PJ Harvey imponerade stort och visade att hon behärskar både monotont malande och skört vackra ballader lika säkert.

En tung låt som exempelvis Big Black Monsoon rör sig sakta och effektivt framåt som en stridsvagn på larvfötter. Vid sidan av A Perfect Day hörde den till konsertens bästa stunder.

När det nya materialet får samsas med de äldre låtarna blir det tydligt vilken konsekvent artist hon faktiskt är. Kompromisslös. Och sedan debuten Dry har hon samlat på sig en ansenlig låtkatalog att plocka russinen ur.

Hon är inte mycket för långa mellansnack, men när hennes gitarr ballar ur och hon måste byta kläcker hon ur sig några meningar för att fylla ut tomrummet. När hon måste låna den andra gitarristens instrument och den hamnar nere vid knäna kan hon inte hålla sig för skratt.

Bandet handskas bra med både vildsinta och finstämda låtar och lyckas skapa en böljande dynamik med små medel. Gitarristen röjer så det räcker för hela bandet och känns stundtals lite överdrivet.

Ett par av de mest ostyriga låtarna från senaste plattan funkar inte särskilt bra, men dessa hör till undantagen. I princip är hela konserten helt och alldeles underbar.

Det finns ingen annan som Polly Jean Harvey.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons