Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Piratfilm med gott humör

Annons

Piratfilmer har inte direkt varit högsta mode sedan Errol Flynn svingade sin sabel. Det är väl kanske inte så konstigt - det blir lätt Monty Python av alltihop.

Pirates of the Carribean lyckas med konststycket att göra en film som inte tar sig själv på så stort allvar samtidigt som den inte blir fjantig.

Johnny Depp gör en utmärkt insats som kapten Jack Sparrow, en skälm till pirat vars charm ingen kan undslippa.

Sparrow har berövats sitt skepp Den svarta pärlan, som nu står under kapten Barbossas befäl. Och det är inte vilka sjörövare som helst - det vilar nämligen en förbannelse över dem som gör att de inte kan dö, utan förvandlas till vandrande skelett vid månljus. Det är synd om dem, trots att de är så onda. Och för att vara döda känns de ovanligt mustiga och levande.

Filmen innehåller i princip allt man kan begära av en påkostad piratfilm - pampiga stridsscener, omöjlig kärlek, kamratskap - och för ovanlighetens skull humor som faktiskt fungerar.

Men Pirates of the Carribean är naturligtvis en matinéfilm i hjärtat - sina läbbiga skelett till trots lika oförarglig som Errol Flynn var på sin tid. Och lika underhållande.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons