Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pinter stödjer Milosevic

Annons

Harold Pinter, sade Horace Engdahl på sitt typiska vis den 13 oktober. Och genast började debatten rasa. Nästan alla var eniga om att han är en lysande dramatiker (utom, naturligtvis, akademiledamoten Knut Ahnlund). Men där tog enigheten slut.

En varm anhängare av mänskliga rättigheter, menade vissa. diktaturkramare och rabiat USA-hatare, menade andra.

Inte blev det bättre av att Pinter själv sade att han antog att hans politiska aktivitet var en bidragande orsak till att han fått priset. Och att han dessutom skulle "kommentera världsläget" i sin föreläsning.

På ledarsidor och debattsidor avlöste de kritiska inläggen varandra. Kosovoalbaner i exil protesterade mot hans stöd till den före detta serbiske ledaren Slobodan Milosevic. Exil-kubaner rasade mot hans stöd till Kuba. Han kallades för "politisk idiot". Hans försvarare invände att det inte var för sina politiska utspel han fått Nobelpriset, utan för sin dramatik. Men vad har han egentligen sagt?

En sak är klar: Harold Pinter gillar inte USA. Han har till och med jämfört landet med Nazityskland. Redan 1988 sade han till tidningen South Magazine att "USA:s utrikespolitik definieras bäst på följande sätt: Kyss mig i arslet annars sparkar jag sönder ditt huvud."

1998 liknade han den amerikanska administrationen vid nazister: "Madeleine Albright sa häromdagen att 'vårt tålamod håller på att ta slut'. Jag minns en man som brukade säga ungefär samma sak på 1930-talet."

Hans avsky för den amerikanska utrikespolitiken kan bara mäta sig med hans agg mot den brittiske premiärministern, Tony Blair. Under en antikrigsdemonstration 2003 sade Pinter: "USA är ett land som förlorat kontrollen. Landet leds av ett gäng galna brottslingar. Blair är bara ett inhyrt kristet råskinn."

Det mest kontroversiella av Pinters politiska utspel rör Milosevic. Pinter är medlem i International comittee to defend Slobodan Milosevic, ICDSM, en organisation som verkar för ett frisläppande av Milosevic, som sedan 2001 sitter inför rätta i Haag. I flera intervjuer har Pinter propagerat för att a) anklagelserna mot Milosevic är överdrivna och grundlösa, och att b) Haagtribunalen, som ska döma Milosevic, saknar legitimitet.

"Det sades i början att han var ansvarig för över 100 000 människors död. Men det har så klart aldrig bevisats, och det är uppenbarligen inte sant" sade Pinter till den brittiska tidningen The Guardian, 2001.

"Egentligen borde alla som förstår något av Europas historia (...) känna avsky inför Svenska Akademiens beslut att belöna Pinter" skrev exilalbanen Avni Dervishi i Expressen den 25 oktober.

Dessutom är Pinter en ivrig tillskyndare av Fidel Castros diktatur på Kuba. Han är sedan länge medlem i föreningen Cuba Solidarity Campaign, som stödjer ett fortsatt socialistiskt Kuba och motsätter sig USA:s handelsembargo.

"Han är så blind av hat gentemot USA att han i stället blivit tyrannernas försvarare" skrev exilkubanen Orrego Rodriguez i Expressen den 17 oktober.

I kväll håller Pinter sin Nobelföreläsning. Vad kommer han att säga?

- Han kommer att skälla på Blair för kriget i Irak. Han kommer att kalla Blair för en brottsling och lögnare och en man som i likhet med Hitler bryter mot de mänskliga rättigheterna. Han kommer att dra det hur långt som helst, precis som han gjort de senaste åren, säger PM Nilsson, redaktör för Expressens debattsida, som publicerat många Pinterkritiska artiklar under hösten.

Vilka reaktioner kan vi se framför oss?

- Kanske en lite fadd eftersmak hos majoriteten som lyssnar. De flesta ser ju skillnaden mellan Blair och Hitler, säger PM Nilsson. (TT Spektra)

KALLE DIXELIUS

Mer läsning

Annons