Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pinsam falukorvs-noir med Persbrandt

/

Annons

Gangster

  • Regi: Steve Aries Aalam
  • I rollerna: Peter Gardiner, Malou Hansson, Mikael Persbrandt, Zara
  • Zetterqvist, m.fl.
  • Betyg: 1

kritikerfloppar. Och senaste filmen Gangster följer samma trend. Med ekonomisk hjälp av kronprinsessan Victorias ex-pojkvän Daniel Collert (som även finansierade fjolårets thrillerkalkon Exit) skapar han här ett riktigt maffiapekoral som utspelar sig kring Stureplan. I centrum står syskonen Antonio (Peter Gardiner) och Nathalie (Malou Hansson) som är i behov av stora summor pengar. Kring dem rör sig många konstiga karaktärer, bland andra nattklubbsbrudar med skjutvapen, en lesbisk hemmafru (Kajsa Ernst), en voodoo-tant och brottaren Frank Andersson som torped. Över allt vakar Thomas Ståhl (Mikael Persbrandt), en gangsterhöjdare med Gudfadern-komplex. Hämndaktioner och svek avlöser varandra och relationerna (och replikerna) mellan de olika personerna är inte helt solklara.

Ganska snabbt får man en känsla av att filmen skapats i fel ände, först med utseendet, sedan med innehållet. Inte en maffiaklyscha i filmlexikonet går till spillo. Alla lyssnar på Chet Baker och åker amerikanare. Frank

Sinatra och Humphrey Bogart-planscher har en självklar plats under stuckaturen i Östermalmsvåningen. Och när andan faller på är man inte främmande för att använda uttrycket "mea culpa" eller ringa från tvådelade telefoner som hämtade från Graham Bells tid. Jättetroligt. Resultatet blir en pinsam falukorvs-noir som blandar det mesta, men inte imponerar på något sätt. Varför inte göra en film om verkliga svenska gangsters? Eller bara kasta pengarna i sjön?

ANNELIE HELLSTEN

Mer läsning

Annons