Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Petter mot Bounce - vem kickar högst

Annons

Bounce är ett nytt fenomen på de europeiska dansscenerna, ett egensinnigt kollektiv som satsat hårt konstnärligt för att tvätta bort stämpeln "bakgrundsdans" från street-dancegenren.

- Rap möter dans på ett jämlikt plan. Vi hoppas det blir ett spännande möte, säger en av dansarna i Bounce, Fredrik Rydman.

Turnésuccéer i landet och utsålda föreställningar på Dansens Hus i Stockholm har lett Bounce vidare till gästspel i London. Dansföreställningen "Rot" på Dansens Hus 1998, med scenografi av Mats Arrhénborg och musik av Jan Ra III, blev ett totalt genomslag.

Föreställningen, som handlade om dansens rötter och resan fram till i dag, lärde publiken att streetdance är en konstnärlig dansgenre med oanad bredd.

Bounce är lika hemma med step, tango och charleston som med hiphop.

Till Rättvik kommer gruppen med nya föreställningen "Bounce vs Petter". Titeln anspelar på att samspelet mellan Petters sång och gruppens danser också är en kraftmätning där sång- och dansstilar spelas ut mot varandra.

Den röda tråden är att allt agerande på scenen har samma vikt och värde.

Bounce är en grupp som gör allt själva, ingen chefskoreograf finns i spetsen. Därför valdes en regissör van vid många motstridiga viljor till att hantera sommarens uppsättning - Tilde Björfors från Cirkus Cirkör, som är känd för visuellt nytänkande.

Bounce består av en kärna av sju stockholmsdansare med mycket olika bakgrund. Alla bidrar med sina erfarenheter.

- Några är, som jag, utbildade på Dansakademin, säger Fredrik Rydman. Andra börjat genom att dansa med kompisar. Vi möttes på olika jobb, när vi dansade bakom artister.

- I grunden fanns en gemensam önskan att skapa något nytt, vi ville inte bara fungera som bakgrund.

- Det charmiga och roliga med vårt ledarlösa kollektiva sätt att jobba är att vi alla kan bubbla idéer och att vi känner samma delaktighet och stolthet, säger Fredrik.

Vid sidan av egna produktioner mellanspelar gruppens medlemmar skilda dansuppdrag i tv-jobb, shower, teater och undervisning. Fredrik Rydman har arbetat en del med moderna koreografer som Per Jonson och Örjan Andersson. Gruppen har inga sponsorer utan arbetar med projekt.

- Föreställningen kommer att rymma en hel del överraskningar, lovar upphovsmännen.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons