Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peter "Pain" Tägtgren släpper femte plattan

/
  • Producenten. I studion The Abyss procuderar Peter Tägtgren andra tunga band. Passerat där genom åren har bland annat Dimmu Borgir, Dark Funeral, Marduk och Destruction.
  • Låtskrivaren.
  • I studion. Peter Tägtgren är ett tungt namn inom hårdrocksvärlden, dels som producent i egna studion The Abyss, dels som motor i dödsmetal-bandet Hypocrisy. Nu släpper han sitt femte album Psalms of Extinction med Pain.

Annons

När vi träffas tidigt på måndagsmorgonen i studion The Abyss utanför Grangärde är Peter Tägtgren nyduschad - och trött. Helgen som gick bjöd på Tyska Onsnabrück, Tomahawkfestivalen med mellan 1000 och 1500 besökare och uppvärmning med nya bandet inför kommande skivsläpp och turné.

Utanför speglar sig morgonsolen i sjön. Peter har slagit sig ner, köpt hus och byggt en studio i sin barndoms trakter. Det är tyst och stilla i den lilla byn när han kryper upp i skinnsoffan med en kaffekopp i handen. Jag frågar om kontrasterna mellan rockstjärnelivet och vardagen som nyskild pappa på den ensligt belägna gården.

- Jag har ju turnerat över hela världen sedan 1993 och det är alltid skönt att komma hem. Jag lever ju två olika liv. De veckor jag har min son är det bara att gå upp sju på morgonen och se till att han kommer till skolan och sedan gå ner i studion och börja jobba. Det är två olika grejer och jag tycker det är bra att man kan skilja dem åt. Vissa kan ju inte det.

Peter Tägtgren är ett tungt namn inom hårdrocksvärlden, dels som producent i egna studion The Abyss, dels som motor i dödsmetal-bandet Hypocrisy. Några av banden som har passerat hans studio genom åren är Dimmu Borgir, Dark Funeral, Marduk, Destruction, Candlesmass och Die Krupps. Och så har det blivit en och annan dans- och bluesbandsproduktion.

- Jag har bland annat jobbat med några lokala band. Man måste bredda sig och inte måla in sig i ett hörn om man vill lära sig något nytt. Själv är jag allätare vad gäller musik. Från början ville man ju bara spela hårdrock men nu lyssnar jag på allt ifrån Beatles och Pink Floyd till Led Zeppelin och Kiss.

Det var öppenheten och experimentlustan som gav bränsle åt det enmansprojekt som så småningom blev Pain. Peter började laborera med en mix av metal och techno och 1996 var första självbetitlade plattan inspelad. Industritechno, smittande refränger varvat med tunga gitarrer visade sig vara ett koncept som gick hem. Med åren har soundet blivit tyngre men Pain verkar behålla sin publik som är allt mellan sex och 60 år gammal.

På nya plattan Psalms of Extinction som släpps den 18 april känns de industriiga syntharna och tunga gitarrerna igen. Resultatet har blivit en stundtals ännu lite hårdare platta - samtidigt lämnar inte Pain det som varit hans kännetecken sedan starten - flirten med det dansvänligt kommersiella.

- Folk säger att den är lite bredare och mörkare än de föregående plattorna med fler hårda låtar. Jag vet inte. Jag tänker inte på vad jag ska skriva när jag sätter mig ner. Det är bara ett stort experimenterande och till slut har man en bra låt. Jag skäms inte för att skriva låtar som är kommersiella. Jag har gjort det jag tycker är bra. Ibland har man tur och folk gillar det, ibland gör de inte det.

Medverkar på Psalms of Extinction gör tunga namn som Mikkey Dee från Motörhead, Anders Iwers från In Flames och gitarrhjälten Alexi Laiho från Children Of Bodom. Alla är gamla polare hängt med på ett par spår, sådär för skoj skull.

- Alexi har jag känt länge och ville ha med honom på ett Yngwie Malmsten-solo på en av de lugnare låtarna. När Anders Iwers fick höra att Mikkey Dee skulle spela trummor så ville han också vara med. Det är en kompisgrej.

FAKTA: Aktuell med

Nya albmet Psalms of Extinction släpps den 18 april. Medverkar gör bland annat Mikkey Dee från Motörhead, Anders Iwers från In Flames och gitarrhjälten Alexi Laiho från Children Of Bodom.

Ett antal mindre spelningar under våren som "uppvärmning" med det nya bandet. Bland annat finns det planer på en spelning i Borlänge under maj månad. Eventuellt kan en spelning någonstans i norra Dalarna också bli aktuell.

Spelningar på olika festivaler runtom i Sverige och Europa under sommaren. Var är ännu ej klart.

FAKTA: Pain om nya skivan

"Folk säger att den är lite bredare och mörkare än de föregående plattorna med fler hårda låtar. Jag vet inte. Jag tänker inte på vad jag ska skriva när jag sätter mig ner. Det är bara ett stort experimenterande och till slut har man en bra låt"

"Den har mer stråkar. Det är Pain-stuket men lite hårdare låtar samtidigt som det finns fler lugna låtar"

"Jag går tillbaka lite mot det gamla stuket med mer experimentellt och mer blandade grejer"

"Zombie zlam är en riktig partydänga, en riktig rock'n'rollåt."

SE ÄVEN BILDSPEL!!

Mer läsning

Annons