Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peter Johanssons konst vågar ta plats

Annons

Kvarntorpshögen har fungerat som en skulpturpark i det fria ända sedan 1997. Under årens lopp har flera kända svenska konstnärer inbjudits att utföra verk på platsen, i något mindre format, bland andra Ebba Matz, Lena Cron-qvist och Eva Löfdahl.

- Efter att jag varit och tittat på Kvarntorpshögen såg jag en bild med Hollywood-skylten på Mount Lee och på något märkligt vis flöt bilderna ihop, berättar Peter Johansson om idéns födelse.

Hade det inte varit kul att sätta upp namnet någonstans i Sälenfjällen?

- Jo, det hade varit något - haha! Men där finns nog inget intresse och Kumla var först, skrattar Peter Johansson.

- När Anders Fast, som ansvarar för konstinköpen, fått förslaget var det först länge tyst, berättar konstnären. Sedan undrade han om det inte var svårgenomförbart.

Nu, efter en längre tids jakt på sponsorpengar, sitter konstverket permanent på plats.

I verket kan man förstås utläsa den lekfulle Peter Johanssons drift med Hollywood. Men det finns också en del andra funderingar över vår tid gömda i installationen Johansson, som har den ironiska titeln Utan titel:

- Syns du så finns du! I dag läggs det ner mycket möda på att synas och det gäller både individer och platser. Alla orter vill sätta sig på den geografiska kartan och det görs många korta och snabba investeringar, säger han.

Namnet har fått ökad betydelse i dag, menar Johansson. Att vara bärare av "rätt" namn har blivit så viktigt att många byter bort namn som är "fel".

Johansson lär enligt beräkningar synas även från flygplan på himlen. Men att sätta sitt namn på ett stycke jord liknar också att markera ett revir.

- Trots att koloniseringen tack och lov avvecklats som idé, är vår miljö alltmer koloniserad, säger Peter Johansson, och fortsätter:

- Främst av reklam och betalda budskap. Vi ser ibland inte längre landskapet för alla namn och loggor i märkes- och brandingkulturen.

Peter Johansson vill bjuda turistchefen i Kumla på ännu en idé när konstverket Utan titel är på plats: Bjud in alla Johanssons i Kumla, i Närke, ja i hela Sverige, till fotografering under skylten. Det blir ett levande monument. "We are the Johanssons. We are the World".

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons