Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personligt och lysande

Annons

Det är fem år sedan Trent Reznor gav världen ett nytt Nine Inch Nails-album, en utgivningstakt som han hållit genom hela karriären.

Han har förvisso varit upptagen med annat under tiden. Varit nere på botten och vänt, närmare bestämt. Reznor av i dag är däremot nykter och drogfri, efter att ha genomgått behandling och terapi.

På With teeth visar han också upp delvis nya sidor. Industrielementen är inte lika framträdande och låtarna besitter inte samma kyliga precision som tidigare.

With teeth har groove. Den rockar, skulle man också kunna säga.

Vissa stunder känns den nästan som Monster Magnet goes electro. Att Reznor låter ganska lik Dave Wyndorf på rösten bidrar till det.

Samtidigt är variationen stor. All the love in the world inleder plattan med ett makligt tempo och bitterljuv melankoli. Den följs direkt av smockan You know what you are, som ensam får representera den furiösa industrirocken. Sedan böljar låtarna fram och tillbaka mellan minimalistiskt grottande till bredbent riffande.

Det är nästan de stillsamma stunderna som övertygar mest. Right where it belongs är en gripande "ballad" som fyller tårkanalerna till brädden. Över huvud taget känns With teeth som en personlig platta från en man som varit med om mer än han nog själv skulle vilja. Dessutom är den lysande.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons