Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pers Anna tar hjälp av familjen i Mora kyrka

Annons

Pers Annas yngste son är bara fem månader, men mer berest än många. Han har fått följa med mamma till USA, Bryssel och Amsterdam. Pers Anna Larsson arbetar mest utomlands, men konserterna i Mora på annandagen missar hon inte.

Det var för tio år sedan hon började dra samman musikvänner för julkonserter, som år för år har vuxit i ambition. I år omsätter konserten ett sexsiffrigt belopp och engagerar Moraföretag, kommun och församling. Kyrkokören fick börja öva extra tidigt i år, eftersom den drygt timslånga juldelen av G F Händels oratorium Messias (med tillägget Hallelujakören) står på programmet-ett stort åtagande för vilken kör som helst.

Orkestern består av en stråkkvintett, fyra blåsare och slagverk. Så gott som alla spelar i Dalasinfoniettan. Pers Anna Larsson gör en sångarkarriär på absolut högsta nivå. 2007 sjunger hon på Metropolitan i New York. Redan nu hör operahus av sig och vill anlita henne för framträdanden 2011. Men också de andra solisterna är internationellt verksamma.

Pers Anna Larsson har nyligen spelat in just Messias på cd med Nikolaus Harnoncourt som dirigent, världsdirigent med särskild ställning inom barockmusiken. Så varför inte bara ha en skön julhelg med man och barn hemma i Vattnäs-varför är det viktigt att sjunga i Mora kyrka?

-Dels är det fantastiskt att få vara med och arrangera en konsert, i stället för att bara flyga dit och göra sitt solistparti. Dels känner jag att jag vill göra något för min hembygd. Konserterna blir också bättre och bättre. Jag har träffat människor i Stockholm och till och med München som pratar om dem, säger hon.

Annandagskonserterna i Mora är i stor utsträckning en familje- och Vattnäsangelägenhet. Där bor förutom Pers Anna och hennes man Göran Eliasson (tenor) också systrarna Emma (altviolin) och Johanna Tysk (violin). De tar med sig sina respektive män Tomas Blanch (cello) och PG Larsson (trumpet) in i den orkester som sätts samman för konserten.

Programmet i julkonserter är alltid en delikat avvägning med Disney i den ena änden av skalan och Bach i den andra. Arrangörerna har bestämt sig för att satsa på kvalitet och tror att det ska löna sig i längden. Men förutom Messias blir det också dalakoraler och möjligen något mer populärt hållet extranummer.

Om publiken vill.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons