Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peppes inställning förstör alla bra tidningar

Annons

"Les Temps Modernes" hette Jean Paul Sartres hyperintellektuella tidskrift som grundades 1945. "Modern Times" (1936) var namnet på Charlie Chaplins sista stumfilm där han gör upp med industrialismen och det moderna livet.

Så pretentionerna var stora när Jan Stenbeck 1990 kallade till sig Göran Rosenberg för att starta en intelligent tidning inom MTG:s mediesfär, som dittills gjort sig känd för TV3 och tidskriften Z. Pengar fanns. Ambitioner fanns. Moderna tider blev den bildade borgerlighetens främsta och enda arena i Sverige. Lite väl borgerlig ibland, inte alltid lika bildad.

I går kom beskedet att MTG lägger ner Moderna Tider och tidskriften Kapital och i stället satsar allt publicistiskt krut på Finansvision, föreningen av Finanstidningen och reklamorganet Vision.

Och det ser ut som Finansvisions grundare Peppe Engberg blir den enda överlevaren från det märkliga lilla kast av politiska flyktingar som fick härbärge i Stenbecks medieföretag under 80-talet.

Politiska flyktingar som flydde hals över huvud från 1970-talets universitetsvänster rakt in i 1980-talets nyborgerliga och rofferikapitalistiska värderingar. Richard Aschberg var en, nämnde Göran Rosenberg en annan. De förkroppsligar begreppen fejk och opportunism.

Peppe Engberg kan i allafall få Göran Skytte att stundtals framstå som Victor Jara korsfäst på en gladiatorarena. Jag minns en ledare i Månadens affärer som var ett vältaligt försvar för kappvändarens kappvändande. En gång chefredaktör för SKP:s partiorgan Gnistan, slutade han som pösmunkeriets överstebagare. Från extremist till antiintellektuell.

Moderna Tiders nye chefredaktör Peter Ohlsson hade planer på att modernisera tidningen. Att låta den handla mer om populärkultur. Helt enkelt hitta en ny publik. Säkert ett svårt uppdrag, men inte omöjligt.

Kvar finns Peppe Engberg som inte tycker att det finns bra och dålig journalistik utan bara saker man läser eller inte läser.

Det tänkande som förstör alla bra tidningar.

MARTIN AAGÅRD

Mer läsning

Annons