Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patti Smith till P& L

Annons

Vi frågade helt enkelt om Patti ville komma till Borlänge och hjälpa oss att förändra världen, och glädjande nog tackade hon ja. Att Patti Smith kommer till Borlänge känns fantastiskt och är något vi strävat efter sedan starten, säger Jesper Heed från Peace & Love.

Konserten, fredag den 7 juli, blir det första akustiska framträdandet i Sverige.

Patti Smith har alltid hållit textförfattandet och det talade ordet högt och har gett ut diktsamlingar och varit en del i en livaktig spoken word-scen i New York. Detta kommer hon att visa prov på under lördagen, den 8 juli. Också för första gången i Sverige. Detta sker utanför festivalprogrammet och kräver särskilda biljetter. Lokalen är ännu inte spikad. Föreställningen var från början tänkt att höra till demokratidagarna som hålls dagarna innan festivalen och platserna är begränsade. Därav det extra inträdet.

Patti Smith albumdebuterade 1975 med plattan Horses och har influerat mängder av band och artister sedan dess. Hon var en av dem som förebådade punken och till de mest uppenbara namn som influerats av henne kan nämnas Sonic Youth och PJ Harvey. Till hennes samarbetspartners genom åren hör bland andra Bruce Springsteen, Michael Stipe, Tom Verlaine och John Cale.

Patti Smiths senaste skiva Tramping kom 2004.

Rolling Stone rankade häromåret de hundra mest betydelsefulla artisterna genom tiderna och då kom hon på plats 47. De enda kvinnliga artisterna före Patti var Janis Joplin, Madonna och Aretha Franklin. Förra året förärades hon också titeln "Commandeur dans lÕordre des Arts et des Lettres " av Frankrikes kulturminister för sina insatser. I detta illustra sällskap ingår också Leonardo di Caprio, Barbra Streisand, Susan Sontag och William Burroughs.

Programmet för Peace & Love är i det närmaste spikat och enstast ett fåtal artister återstår

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons