Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patti är här!

Annons

Patti Smith och hennes medmusikant Lenny Kaye mötte den samlade pressen i går vid en välbesökt presskonferens och var på ett gott humör. Allt från kommande skivan, klubben CBGBÕs nedläggning ("det är inte en plats, det är ett tillstånd") till kriget i Irak avhandlades. Hon hör till dem som engagerat sig aktivt mot detta.

- Det är olagligt, dumt, idiotiskt. Jag tror inte på att invadera något land. Jag är ledsen att jag inte är så välformulerad, men jag mår illa bara av att prata om det.

De tyckte att det kändes extra bra att spela på en festival som strävar efter fred och kärlek.

- Vem kan motstå det? Folk kan säga att det är fånigt, men det finns inget fånigt alls över det. Jag är ingen pacifist, men jag är anti-krig.

- Var än jag kommer så försöker jag lära mig något. Av ungdomar som engagerar sig och gör saker. Det är viktigt att ha kul, men det är viktigt att påminna sig att världen har problem.

För närvarande skriver hon en bok om Robert Maplethorpe och arbetar med en ny skiva tillsammans med bland andra Lenny Kaye och sina barn. Det blir en coverskiva där de tolkar bland andra Nirvana, Tim Buckley, Jefferson Airplane och Jimi Hendrix. När den kommer är oklart.

- Vi har ingen brådska. Vi tar den låt för låt och spelar in på olika platser.

- När var du senast tacksam för att du är artist? frågar poeten Bob Hansson.

- Varje dag, svarar hon.

Sedan plockar de upp varsin gitarr och spelar passande nog låten Grateful.

- Jag betalade inte honom för att fråga...

Patti Smith fick frågan om hon hört några svenska musiker. Kenny Kaye gillade Hellacopters och drog även till med Abba. Patti Smith ryckte till med en grimas.

- Jag vet inget om nutida musik, jag är mest inne på opera.

Ett besök på Jussi Björlingmuseet var med andra ord självskrivet under hennes vistelse i Borlänge.

Fotnot: I dag kan man se Patti Smith och Lenny Kaye på Galaxen i ett spoken wordframträdande. Läs recension av Patti Smiths framträdanden i måndagens tidning.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons