Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pärlor väntar under jazzåret

Annons

Sandviken big band startade som en studiecirkel 1968 och har med åren utvecklats till ett av Sveriges största amatörstorband som numera kan konkurrera med flera av de stora proffsen. Orkestern består i dag av 18 musiker varav sex är musiklärare och resten begåvade amatörer.

Samarbetet mellan Sandviken big band och Claes Janson är inte på något sätt nytt. Senast i höstas kunde dalapubliken höra dem tillsammans när Ejendals i Leksand invigdes som nöjesarena.

-Vi har jobbat väldigt mycket med Claes. Till på lördag har vi repeterat in Count Basies repertoar och hans djupa stämma passar utmärkt för den musiken, säger Hedwall.

Bosse Hedwall och stora delar av den avhoppade äldre generationen i Sandviken big band är dubbelt aktuella i Dalarna nu i februari. På måndag inviger de Borlänge jazzklubbs vårprogram på Bolanche med Bosse Heeds storband.

-Det har ju skett en föryngring i Sandviken big band och vi veteraner som ändå vill spela fortsätter då i Bosse Heeds storband. Man kan säga att Sandviken big band är a-laget och vi är veteranlaget.

Utöver säsongsinvigningen med Bosse Heeds har Borlänge jazzklubb ett gediget program att presentera för sina medlemmar i vår.

-Ja, bland annat skulle jag vilja rekommendera Maggi Ohlin som kommer tillsammans med kanadensiska Ingrid och Christine Jensen i mitten av februari, säger John Johansson, kassör i föreningen.

2007 har utsetts till jazzens år av Svenska Jazzriksförbundet, Föreningen Sveriges Jazzmusiker och Rikskonserter.

Bland annat ska detta uppmärksammas genom att barn och ungdomar får fler tillfällen att möta jazzen; dessutom får musiklärare och studiecirkelledare tillgång till särskilda jazzutbildningspaket, jazzens kommersiella potential ökas och att man stödjer trenden av föryngring av jazzpubliken.

Fotnot. För Borlänge jazzklubbs fullständiga vårprogram se http//listen.to/bjk.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons