Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Parling tolkades med charm

Annons

Musik | visor

ROGER BROBERG OCH ÅKE LUNDEBERG

Nils Parling i ord och ton

Kullen

29/7

Årets Dan Andersson-vecka hyllar inte enbart Dan Andersson. Med anledning av att det är 100 år sedan Harry Martinsson föddes och 90 år sedan Nils Parling föddes finns två till författare och poeter att uppmärksamma. Det tjänar Dan Andersson-veckan på. Det traditionstrogna programmet behöver förnyas.

Men förnyelsen måste inte innebära ett de personer som vi vant oss vid att se på de olika scenerna i Ludvika-trakten byts ut. Det duger gott att de gör något annat. Det har skådespelaren och sångaren Åke Lundeberg förstått. Liksom hans kompanjon Roger Broberg, ledare för Saxdalens manskör.

Tillsammans uppträder de på Kullen, med programmet "Nils Parling i ord och ton". Det har visserligen framförts förut, men under en kulturvecka som denna gör det sig bäst. Iklädda randiga skjortor, västar och hattar inleder de två herrarna hyllningen med en dikt av Nils Parling, från samlingen Offerrökar. Därefter påbörjar de en presentation av författaren, som sedan löper som en röd tråd genom hela programmet, mellan musik och poesi.

Ett hyllningsprogram av detta slag blir ofta tradigt, när artisterna inte är tillräckligt engagerade eller inte behärskar de musikaliska bitarna till fullo. I fallet Broberg och Lundeberg finns ingen risk för detta. Roger Broberg är en utmärkt gitarrist och Åke Lundeberg läser dikter som om han aldrig gjort något annat. Dessutom klarar de av att skoja, utan att det blir fånigt.

Bland de dikter som framförs kan nämnas Regnväderstal, Dårens visa och Undret. En del texter har Nils Parling själv skrivit musiken till, någon har Roger Broberg tonsatt, och flera stycken läses till tystnad. Blandningen av uttrycksmedel är en behållning. Den gör föreställningen levande.

Charmigt är ett ord som alltför ofta används i samband med trevliga familjenöjen, men programmet Nils Parling i ord och ton är charmigt på ett annat sätt. Det är ett bra betyg.

NINNA PRAGE

Mer läsning

Annons