Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Parksommars Sissela Benn har rivstartat karriären

/
  • Sissela Benn som Filippa Bark. Tonårstjejkaraktären som blivit hennes genombrott. Foto: Martin Skoog

Annons

Egentligen var det en slump att det blev som det blev. Sissela Benn skulle uppträda på en pub med sin humorgrupp i Malmö och var ute och delade ut flyers när hon råkade på producenten för Robins. Hon gav honom en lapp och han kom och kollade. Gillade vad han såg. Och frågade henne om hon ville vara med.

- När han ringde upp var jag arbetslös och stod i skuld till mina föräldrar. Var på botten av min karriär, säger Sissela Benn.

En antihjälte

När Filippa Bark gjorde entré i pratshowen, som en 14-årig tjej som befinner sig långt ner på statusstegen i skolan, hade karaktären redan funnits i några år. Sissela Benn hade skapat henne tillsammans med vännen Emma Hansson som samtidigt skapade ytterligare en tonårstjej, Filippas bästis Monika Jansson.

- Vi tyckte det var kul att vara så där osäkra tonårstjejer. Första gången vi uppträdde kändes det smått magiskt.

Vad tror du det är som gör Filippa Bark så rolig?

- Att man känner igen henne som typ på något sätt. Det är kul att hon är så himla töntig och samtidigt beskäftig. Ibland tänker jag att hon är en slags antihjälte. Hon är så fel och ser fel ut, men tar ändå plats. Jag står väldigt mycket på hennes sida.

Flera engagemang

Mest har reaktionerna varit positiva. Men alla har inte varit det.

- Precis efter att jag hade varit med i Melodifestivalen var det någon som hade skrivit på min Wikipediasida (uppslagsverk på internet, red anm) att jag "gjorde bort mig fullständigt i Melodifestivalen". Det var hemskt, för jag kände själv att jag varit så osäker på hur det hade gått.

- Men. Jag är så tacksam för att få göra det här som jag gör nu. Om någon erbjuder mig jobb ska ju inte jag tacka nej för att någon tycker att jag är dålig.

Den 6 juli är det turnépremiär för "Parksommar: Just another summer" i Höganäs med Moneybrother, Säkert och Salem Al Fakir - och då följer Filippa och hennes väninna Monika med.

Teater i Uppsala

Längre fram i höst ska Sissela Benn göra pjäsen "Filippa Bark och döden" på Upsala stadsteater. En slags tragedi/komedi om den svåra tonårstiden. Och så står hon och hennes humorgrupp "Einsteins kvinnor" bakom en ny SVT-humorserie som handlar om livet på Filippa Barks skola.

- Själva genombrottet har gått väldigt snabbt. Ibland önskar jag att inte allt skulle ha kommit på en gång. För nu tvingas jag tacka nej till saker som känns jätteroliga. Och så vet jag - att vid förra året den här tiden gick jag och längtade efter att få göra något, vad som helst.

(TT Spektra)

Mer läsning

Annons