Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Parfymen - Berättelsen om en mördare?

/

Annons
  • Regissör: Tom Tykwer, I rollerna: Ben Whishaw, Dustin Hoffman, Alan Rickman, Rachel Hurd-Wood ?
    Betyg: 4

Grenouille har vuxit upp helt utan värme och omsorg. Istället utvecklar han en övernaturlig kärlek och känsla för dofter, som hans eget lilla sätt att skapa sig en uppfattning av världen. Efter att ha utnyttjats som slav i 1700-talets Paris får han kontakt med en parfymör (Dustin Hoffman) - en vänskap som leder till att Grenouilles speciella kunskap blir helt ovärdelig.

När han fått ordning på sitt okontrollerade luktsinne börjar han febrilt leta efter den mest ultimata doften. Snart kommer han fram till att det faktiskt går att skapa en extasliknande doft genom att destillera resterna från en rad oskuldsfulla kvinnooffer.

Doft, bokens utgångspunkt och kärna, är svårt att skildra genom bilder. Men med ett vackert fotografi och en skådespelare som på ett skickligt sätt lyckas personifiera karaktärens omänskliga beteende funkar det rätt bra. Fast inte fullt ut.

Boken ger en bättre insikt i Grenouilles tankar och märkliga lustar. Även om inte ens ursprungshistorien är särskilt realistisk så ger den en slags filosofisk insikt i en mördares drivkraft. I filmen uteblir en stor del av den känslan. Samtidigt som filmen ändå lyckas ge en bild av hur en människa, som man idag med milda ord kan beskriva som psykopat, helt och hållet saknar förståelse för både sina egna och omvärldens känslor.

Trots allt ger Parfymen eftersmak, ja, eller efterlukt. På vägen från biosalongen går jag förbi ett café och inbillar mig att jag nu har blivit lite skickligare på att skilja doften av en kokt korv från det nykokta kaffet.

Anna-Karin Sandström

Mer läsning

Annons