Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pang på rödbetan i Svärdsjö

Annons

Regissören Anna-Karin Olérs är äldst i gänget - 25 år - och hon får varje år byta omkring halva ensemblen som försvinner till högre studier och annat.

Många är ovana och allt hon kan göra är en fräsch blandning av klassens roliga timme och studentspex.

Några har varit med förr. Det märks. Jonas Kroon är en begåvning att hålla reda på med bra replik och fina variationer i figurerna. Han har också varit med i fem år nu.

En annan är Jenny Forsman, som gör sin tredje revy och sticker av från övriga gänget med en härlig utstrålning som når långt ut i salongen.

Tapperhetsmedalj bör ges till Tobias Hertzberg, som flyger som en skottspole mellan trummorna och scenen. Så har fler börjat: Tommy Arnberg i Borlänge en gång och Peter Stenvall i Horndal, den senare ett så gott föredöme som något.

Svärdsjörevyn har mycket att lära, men åtminstone en sak att lära ut till de flesta revyerna i Dalarna: Konsten att avstå från att sega ut ett sketchuppslag i det nästan oändliga.

Nej, här var det pang på rödbetan, 22 nummer på 60 minuter, hej och hå!

Bland topparna kan nämnas Adam och Evas bestyr med fortplantningen, där Adam helst ville vara med ormen och föreslog adoption, en nog så svår sak med tanke på vilka de var, och så sketchen om målgestkonsulten (Peter Sanzén) som förgäves försökte sälja en målgest till den usle fotbollsspelaren (Seth Jansson) som aldrig gjorde mål.

Fast toppnumret är Jonas Kroons jäktade gäst i "Sikta mot stjärnorna" som försöker föreställa alla stjärnor själv. Det numret, där Jenny Forsman sekunderade perfekt, hade fyllt en plats på vilken annan av våra revyscener i Dalarna som helst.

ÅKE STRÖMMER

Mer läsning

Annons