Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Påkostat äventyr till jul

Annons

Det fäktas, det rids. Byar brinner, slott och herresäten är fulla med soldater, adelsmän och krinoliner. Händer blir kyssta, svärden viner.

Snapphanar, som sänds i två delar på juldagen och annandagen, är en av de mest påkostade dramaproduktionerna i SVT:s historia.

- Varje vecka tänkte man att "nu kan det inte bli större". Men nästa vecka var det ännu värre. Och sedan slutade det med att de bara brände ner alltihop, säger André Sjöberg, som spelar huvudrollen som den hämndlystne snapphanen Nils Geting.

Bland annat byggdes en hel 1600-talsby upp in i minsta detalj - bara för att sedan brännas upp. Skådespelarna har fått lära sig att rida, fäkta, andas i korsett och tala naturtrogen göingedialekt. Hundratals statister anställdes på plats i Litauen, där större delen av inspelningen ägde rum.

- Allt det där i kombination med den här svenska traditionen av att verkligen sitta i samtal med regissören, att vi verkligen fick utlopp för vår konstnärliga ambition - det var det som gjorde det så stort. Både känslomässigt och hantverksmässigt, säger Tuva Novotny.

Hon spelar Hedvig Sparre, en adelsdam som spelar ett farligt dubbelspel med sin svenske fästman Gabriel Lejonhufvud.

Att skildra en historisk epok, speciellt en så kontroversiell och omstridd epok som snapphanarna, är naturligtvis förknippat med livsfara. Regissörerna Björn Stein och Måns Mårlind, som bland annat regisserat science fiction-thrillern Storm, är noga med att påpeka att det handlar om ett drama. Historien har anpassats till deras berättelse, inte tvärtom.

- Vi har inte utgett oss för att försöka vara historiskt korrekta, det var aldrig intentionen. Det här är ett äventyr, säger Björn Stein.

Men vilka var då snapphanarna? I stora drag var de en blandning av gerillakrigare och stråtrövare. De motsatte sig svenskarnas övertagande av Skåne, Halland och Blekinge på 1600-talet.

Snapphanarna och deras familjer behandlades ofta oerhört grymt av den svenska armén. Ibland stred de i den danska armén, ibland opererade de på egen hand. (TT Spektra)

KALLE DIXELIUS

Mer läsning

Annons