Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På spåret bland mögel och själasörjare

Annons

När han öppna' kyrkoporten så vi kunde komma in... Sund hänger porträtt på scenen och revygänget lockar in publiken i bedövande jubelsång över en själasörjare som emigrerat till "ett snålhål".

Grycksborevyn har begått sin åttonde premiär.

Med klang och jubel lägger sig amöbor i stridsläge för mögelsporer och längtan efter ny präst. Antikrypex Martin Rönningen daskar till Jörgen Mandelholms höga svansföring i sporbekämpning som lockar till skratt. Samma killar fångar plus i en tokrolig församlings-audition.

Det drivs med tv-kockar och Sommartorpets ombyggnadshysteri, postens bedrövliga trassel och vår tids skönhetsideal.

När pantertanterna Tommy Lundqvist, Gunilla Hammar och Lina Nykvist ställs inför bystiga superblondinen Katarina Hagdahls stajlingtips vrider det sig i magen. Tommys mimik och bensprattel är obetalbart. Med tuttar som taxöron och påsiga kinder når han till allas förtjusning ett oväntat lyft.

Redan "pushuppad" dansar Karin Bergkvist in på scenen med egen lyftshow. I nästa giv är hon snyftande kyrklig syföreningstant. Härliga motsatser!

Välsjungande trion Gunilla Hammar, Lina Nykvist och Sofia Schneeberger är tanter med nej till bröst, rapp och tjafs med kepsligor.

Pansjisparet Eskil och Svea, alias Mikael Rapp och Karin Bergkvist, samlar poäng med vitt vin och heta räkor. Mikael gör amorösa "Slem Sven" som i korvstoppning med Lina Nykvist presenterar allt från gryn till stånd-korv.

Svensktoppen blir jubilerande "Bjurstuppen". Gänget i tidstrogna kläder speglar decenniers populära låtar på (inte alltid lätttolkat) bjursmål.

Idéerna tycks ha flödat. Inget är lånat, annat än musik och låtar i ett utomordentligt gott urval.

Revypappan Bosse Antonssons bjursgubbe serverar träffsäkra smockor. Att revygänget har roligt på scenen smittar av sig.

Tio glada amatörskådisar förenar skön humor med en underton av buskis och allvar.

I det förnämliga orkesterdiket befinner sig Curt Moszny och hans mannar, som efter premiären, som inleddes med en effektfull entré och avslutades med en snygg sorti, servar gänget i kommande föreställningar.

BIRGITTA KNIFSTRÖM NORDÉN

Mer läsning

Annons