Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På operafest med stora förväntningar

Annons

Dalarna för 15 år sedan: La Scala skulle inte ge någon föreställning i Orsa, Metropolitan inte i Gagnef och Bolsjoj inte i Rättvik. Dalarna på fredag: Det sistnämnda inträffar. Med jämna mellanrum måste man stanna upp och inse att Dalhalla är fantastiskt. Årets operafestival reser nya milstolpar för arenan.

RUNNBERG | Operafestivalen

Vad är rimligt att förvänta sig? Allt! Jag förväntar mig till exempel att det kommer att låta lika svidande bra om Bolsjojs musiker som det gjorde om London Philharmonia Orchestra i juni 1999.

H H H

Festivalens öppning är samtidigt Tällberg forums avslutning. Galakonserten är tänkt att hylla Jussi Björling. Därmed bryts det dödläge vad gäller stora konserter i hans namn som rått sedan tenortävlingen med dåligt ekonomiskt utfall i Borlänge 1994. Jag vet att Dalhalla har ryckt i Björlings namn förut. Borlänge sade nej den gången.

Naturligtvis måste musiken vara bredare än ren opera när ett stormöte med globala gäster sätter punkt. Vi får utöver Bolsjojs kör och orkester också höra den blivande presidenten för FN:s generalförsamling, Jan Eliasson, sammanfatta veckan. Men hur Kroumata, Basadi Women of Jazz och Lill Lindfors ska göra för att hylla Björling återstår att se. Det är litet tulipanaros-varning för upplägget.

H H H

Hitler och Stalin älskade opera. Hitler lånade rent av sin världsuppfattning från Wagner, vallfärdade till Bayreuth och umgicks med Wagnerfamiljen. Stalin lade sig i regi och enskilda interpretationer på Bolsjoj. Och det var under Sovjettiden som Bolsjoj hörde till de ledande operahusen i världen. Makten i Kreml, terrorn i Lubjanka och konsten i Bolsjoj. De tre institutionerna danade bilden av sovjeterna. Vid Sovjets sammanbrott spreds Bolsjojs stjärnor som hockeylandslagets. Till högstbjudande. När Bolsjoj skulle stå på egna ben, utan allianser till makten, uppstod förvirring. Marinskijteatern i S:t Petersburg blev ledande i Ryssland och dirigenten Gergiev gudsförklarades. Putin började lägga sig i chefstillsättningarna på Bolsjoj. Nu är faktiskt Bolsjoj på väg tillbaka. Det är ändå Zambellos regi som ger störst anledning att vara litet upphetsad när Bolsjoj på fredag och lördag ger Turandot i Dalhalla. För verket är ingalunda tacksamt.

H H H

Med baletten Cassandra tar Dalhalla ett naturligt och efterlängtat steg och kompletterar utbudet av scenisk konstmusik. Om operapubliken generellt sett är liten är balettpubliken ännu mindre. En helaftonsbalett är därför ett modigt äventyr ur arrangörssynpunkt. Att ge sig in på modiga äventyr har ett egenvärde och är något som kulturen i Dalarna lider en skriande brist på. Tosca är däremot trygg mark. Den är en av Puccinis stora och har musik som tillhör det första den som närmar sig operakonsten kommer i kontakt med. Den estniska nationaloperan har alla möjligheter att föra över det öppna librettot till vår tids statsterror, sexuella övergrepp och trånga tillvaro för humanistiska värden.

Mer läsning

Annons