Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

P2-chefen bemöter kritiken

/

Annons

Jens Runnberg beskriver i en artikel i Dalarnas Tidningar Sveriges Radios P2 som en kanal i förfall och förtvining, som kämpar med lyssnarsiffrorna och inte längre tar ansvar för konstmusik från svenska scener.

Bengt Emil Johnson, som varit en av P2:s starka beskyddare genom tiderna, visar förståelse för situationen, där kanalens roll sedan hans tid som chef har förändrats väsentligt.

Han ser också det andra ser, nämligen att Sveriges Radios roll i ett nytt medielandskap är angelägnare än någonsin. Just därför måste SR och samtliga dess kanaler, inklusive P2, ständigt stå med fötterna i nuet och lyhört utveckla kanalen så att den känns modern och spännande.

Med minskade resurser jämfört med den tid då Christer Eklund, tidigare länsmusikchef i Dalarna arbetade för oss, fortsätter vi att vara den största livescenen i Sverige för nutida och klassisk konstmusik, jazz och traditionsmusik.

Även resursmässigt är vi en av de största beställarna av musik från svenska tonsättare och artister. Och att andelen livemusik skulle ha minskat kraftigt i förhållande till grammofonmusiken känns mig obekant, åtminstone under det senaste året har tvärtom andelen levande musik ökat, till exempel genom att den klassiska förmiddagen med egeninspelad musik blivit längre.

Så om Sveriges Radio tappar konstmusiklyssnarna är det ett bekymmer vi delar med många andra konsertscener och har kanske snarare att göra med att konstmusik inte upplevs som angelägen av lika många i publiken idag jämfört med för 20 eller 30 år sedan.

Just därför är det desto angelägnare för oss att fortsätta lyfta fram denna musik, live eller på CD, som en del av vårt public service-uppdrag där vi enligt vårt tillstånd från riksdag och regering både ska spegla musiklivet, sända från scener över hela landet och själva vara medskapande.

Men för att göra det måste vi prioritera det som känns angeläget för vår publik att höra, både de som lyssnar nu och dem vi skulle vilja se som våra lyssnare.

Det gör man inte genom att konservera och bevara utan genom att förnya och utveckla.

I min roll som beställare och programområdesansvarig för bland annat konstmusik samarbetar jag nära med Musikradion i Stockholm och dess kompetenta musikproducenter genom redaktionschefen Anna-Karin Larsson men också med medarbetare runtom i landet som bidrar till att göra Sveriges Radios musikutbud till en spegling av hela landets musik, från Båstads Kammarmusikfestival till Swedish Jazz Celebration i Luleå, från Korröfestivalen till det egna utbudet från Berwaldhallen och Sveriges radios symfoniorkester och Radiokören.

Allt hörs i radio, i P2, på såväl breda morgontider som smalare kvällstider.

Välkomna att lyssna!

ELLE-KARI HÖJEBERG

Programomådesanvarig konstmusik, improvisations-och traditionsmusik på Sveriges Radio

Mer läsning

Annons