Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

P D James lämnar inte Dalgliesh

Annons

Te med P D James | Stockholm

Detektivromanen hade därmed förlorat en av sina mest kända, älskade och distingerade profiler, New Scotland Yardintendenten, tillika poeten, Adam Dalgliesh.

I fyrtio år har P(hyllis) D(orothy) James oförtröttligt tagit hans skarpsinniga tjänster i bruk, senaste i den Sverigeaktuella Dalgliesh-deckaren I mördarens rum, som också är anledningen till att hon gästar Stockholm.

- När jag började skriva fanns inga kvinnliga poliser. Numera har jag ändå den kvinnliga polisen Kate Miskin, som jag är mycket intresserad av.

Hon talar om Dalglieshs underordnade som en verklig person. Så är P D James en av deckargenrens främsta karaktärsskildrare. Och mer än en så.

Hon är en romanförfattare i vid mening som förnyat, fördjupat och vidga deckargenren på ett sätt som få trodde var möjligt för ett halvsekel sedan.

Det är närmast omöjligt att tro att P D James har fyllt åttiotre. Hon är förbluffande vaken och alert. De mörkbruna ögonen lyser intensivt under det vita håret när hon engagerat lägger ut orden kring allt från romanskrivande och mördare till politik och katter.

Den mest betydelsefulla deckarförfattaren efter Agatha Christie är ändå inte säker på att hon skulle ha valt deckargenren om hon börjat skriva i dag.

- Det är mycket enklare att skriva en vanlig roman jämfört med detektivromaner.

En provokation? Möjligen. P D James är så där i förbigående bitsk som bara britter kan vara. Samtidigt ska man veta att hon ofta ägnar minst ett år åt research och planering innan hon skriver.

- Men att jag då valde deckaren beror på två saker. Jag var övertygad om att jag kunde skriva bra deckare och jag såg dessutom genren som en ypperlig författarskola.

P D James skäms inte för sig, inte heller över deckargenren.

- En av deckargenrens dygder är att den speglar det samtida samhället, mer än andra genrer.

Och lugn, bara lugn, alla deckarvänner: Adam Dalgliesh återkommer i nästa bok, som hon just nu håller på att planera. Nej, nej, hon har inga planer på att sluta skriva eller sluta med någonting över huvud taget.

Namnet Dalgliesh lånade hon för övrigt av sin lärare i Cambridge, Miss Dalgliesh. Förnamnet hittade hon på, trodde hon.

- När jag träffade Miss Dalgliesh många år senare visade hon mig ett fotografi av sin far och sade, "Tillåt mig att presentera den förste Adam Dalgliesh".

En märkvärdig slump. Eller kanske inte.

- Mitt liv är fullt av osannolika sammanträffanden. Jag vågar knappt berätta om dem. Ingen skulle tro mig. De är mer fantastiska än den mest fantastiska roman.

Fakta | P D James

* Brittisk författare, född 1920.

* Berömd för sina detektivromaner med Adam Dalgliesh, som Det svarta tornet och den på svenska aktuella I mördarens rum. Har också skrivit om detektiven Cordelia Gray samt ett par vanliga romaner.

* Gifte sig med Connor White, men använde sitt flicknamn James när hon debuterade 1962. Adlades 1991 som Baroness James of Holland Park (där hon bor)

* Favoritförfattare: Jane Austen

ÖRJAN ABRAHAMSSON

Mer läsning

Annons