Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovanligt läsvärt om Shetlandsöarna

Annons

LitteraturAnn Cleeves förmåga att måla psykologiska porträtt och gjuta liv och ande i miljöskildringarna är väl så långt driven som Dennis Lehanes.

Svart som natten håller som roman också spänningen förutan. En handfull människor, barn lika väl som gamlingar, kommer att stå en allt närmare under läsningen.

Finstämt men med pregnans skildrar författaren vart utanförskap kan leda. Därför involveras man lika mycket i hur det ska gå för personerna som i vem som egentligen är mördaren.

Båda offren har bott i samma hus. Båda var självsvåldiga och satte omgivningen på prov med sitt agerande.

Men det ligger åtta år mellan det ögonblick då en elvaårig flicka spårlöst försvann och det då en tonåring hittades strypt och med ansiktet sönderhackat av korpar på isen.

Kommissarie Jimmy Perez är centralfigur. Denne ömsinte polisman med kargt eller inget privatliv har givits sällsynt personlig kontur.

Så som Cleeves skildrar livet på Shetlandsöarna får det full relief. Det beror inte i första hand på exotiska företeelser som till exempel den märkliga ritualen Up Helly Aa, vilken genomförs varje januari.

Då klär vuxna karlar ut sig till vikingar och bränner vikingaskepp. Sedan blir det fest, alltmedan turisterna flockas.

Eftersom bokens mord på tonårsflickan utförs strax efter nyår får Cleeve anledning att inviga sina läsare i denna pompösa och spektakulära sedvänja. Men det är vad som sker mellan mödrar, fäder och barn, mellan kamrater och älskande och mellan en efterbliven gammal man och ett helt samhälle som är den levande behållningen av denna ovanligt läsvärda bok.

INGER DAHLMAN

Mer läsning

Annons