Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovanlig och gripande svensk film

Annons

Storm är en främmande fågel i den svenska filmskogen. Hur många science fictionfilmer har spelats in i vårt land, förutom Rymdinvasion i Lappland?

Storm är dessutom en väldigt originell film i alla avseenden, inte bara som representant för en underrepresenterad genre.

Donny (Eric Ericsson) lever ett hektiskt innerstadsliv, oftast med ett glas i den ena handen, lite vitt pulver i näsan och en dräpande kommentar i mungipan. Framgång på ytan, tomhet inuti.

På radion pratar man om en kraftig storm som ödelagt Gotland, men som plötsligt mojnat utanför Stockholm. En dag träffar han den mystiska Lova (Eva Röse) som anförtror något åt honom - en slät metallkub.

Problemet är att det även finns andra som är ute efter den och de är inga snälla typer. De vänder upp och ner på hans lägenhet och han tvingas fly hals över huvud.

I spetsen för förföljarna står en märklig, ondsint man i kostym (Jonas Karlsson). Men vad är det egentligen som händer och vem är Lova? Allt Donny förstår är att hans liv står på spel och att han måste fly. Det blir början på en resa som tar honom till både platser och tider han inte förväntat sig.

Storm är ett ambitiöst försök att göra något helt annorlunda, särskilt med svenska mått, och regissörerna Stein/Mårlind lyckas bra med det.

I början kan de i och för sig inte låta bli att klämma in några påklistrade humorscener för att visa vilken glidare Donny är, som inte tillför något, men filmen tar sig och får också en allt mörkare ton. Den utvecklar sig till en blandning av futuristisk thriller och drama, med små stänk av serietidningsaction. Vad som skulle ha kunnat bli en ytlig uppvisning i coola klipp, häftiga miljöer och snyggt foto (det finns också i övermått) artar sig till en riktigt gripande historia där rötterna går tillbaka till Donnys trasiga barndom. Det är på gränsen till pretentiöst ibland, men balansen bibehålls.

Eric Ericsson är mycket bra i huvudrollen, som den cyniske och desillusionerade Donny, och Eva Röse ger sin Lova en övernaturlig aura utan att det blir överdrivet. Jonas Karlsson spelar sin mystiske skurk robotlikt.

Det är bara att hoppas att Storm öppnar dörren och får fler att lyfta perspektivet från den gängse och ganska begränsade synen på hur en svensk film ska vara.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons