Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ottilias anteckningar gåva till museet

Annons

Under alla sina år i Gagnef förde Ottilia Adelborg anteckningar om bygdens traditioner. Från den 26 december 1905 till den 8 december 1936 noterade hon allt hon fann av intresse, iakttog, lyssnade och antecknade i sina två tjocka svarta vaxdukshäften. Hon var med andra ord en ovanligt engagerad och målmedveten amatöretnolog.

På första bladet har hon skrivit rubriken Gagnefskrönika.

De 300 sidorna av hennes hand innehåller en enorm etnologisk källa om seder och bruk. Mest om Gagnef, men också en hel del om övriga Dalarna.

Anne Marie Rådström har skrivit flera böcker om Ottilia Adelborg. I samband med det forskningsarbetet intervjuade hon bland många andra Ernst Hedlund, bankkamrer och politiker i Gagnef och i landstinget.

- Det är i högsta grad han som ska ha äran för att Ottilia Adelborgs verk tagits så väl om hand, anser Anne Marie Rådström.

När Hedlund avled för tolv år sedan anförtrodde han henne de två stora svarta vaxduksböcker där Adelborg gjort sina uppteckningar om folkliv i Dalarna. Han menade att Rådström kunde ha användning av böckerna i sitt skrivande om Ottilia Adelborg.

- Jag har bläddrat i böckerna med bomullsvantar på och nogsamt låtit alla lösa anteckningar ligga kvar där de var inlagda, säger Anna Marie Rådström. Nu önskade jag att materialet skulle komma till ett pålitligt arkiv.

Ottilia Adelborg skrev hela sitt liv också dagbok. Men de böckerna finns sedan länge i Nordiska museets arkiv.

Gåvan till Dalarnas museum väckte stor glädje. Att nytt material av Adelborgs hand kommer fram nästan 60 år efter hennes död är högintressant.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons