Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orsaprojekt med nygamla former

Annons

Hans konstnärsögon tycks specialanpassade till att uppfatta och utveckla det samspel av former och färger som uppstår där tillverkningsindustrin staplat eller skyfflat undan sina produkter. Den objektkonst som tar form i hans ateljé i Skattungbyn kan ses som en kommentar till retur- och återanvändning i det ekologiska tänkandets tid.

För tillfället är han sysselsatt med formförslag lämpliga att använda i den park som planeras vid Orsas nya design- och kulturcenter (före detta sågbladsfabriken).

Utställningen "Mitt i utkanten" i Orsa kulturhus visar designidéer med allt från gjutna stenplattor till skulpturala objekt, tygmönster, souvenirer och en dalabänk.

Utställningen är en splittrad men fantasisprudlande redovisning av uppslag och tankelekar. Svärmen av idéskisser har fångats in kring ett tema - cirkeln och mitten, som form och symbol. O som i Orsa,

Cirklarna blir till mönster när tunnor och höbalar travats på varandra. Sandstenens runda borrkärnor är vackra och formsköna som de är.

Orsas slipstenar med sina stilrena ornamentala slingor kan naturligtvis inte undgå att inspirera en formkänslig designer. Det runda sandstenshjulet kan ju utvecklas till en klocka eller en piltavla.

Formelementen, som främst kommer från Orsaföretag, omsätter Söderlund fyndigt till mönster, tryck eller avgjutningar.

Här befinner vi oss långt från souvenirindustrins gullighet.

P-O Söderlund har välgörande distans till all dalakitsch i branschen. Med stram förenkling odlar han fram dekorativa formelement byggda på lätt igenkännbara symboler.

Den evigt manipulerade och populära dalahästen tar han itu med på sitt eget sätt.

Genom att klä av den allt mönstermåleri lyfter han fram formen. Med utgångspunkt från den skapar han ny funktion.

Hästprofilen dras ut i en bågform och den slitna symbolen har därmed effektfullt förvandlats till en rolig sittbänk.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons