Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orsa prickar in våren

Annons

Konst |

Filter- installation

Takahiko Suzuki

Till och med 25/6

Förlängd samlingsutställning:

Vinterprick vårpunkt

Galleri Orsak i Orsa

Orsa är en framåt kommun när det gäller design och har många konstnärer verkande innanför ina gränser. Orsas första galleri, Orsak, samlar kreativiteten under ett tak. Design- och hantverksbutiken är en del av verksamheten - det mesta har skapats i Orsa.

Formgivningen har ambition att förnya och söka nya vägar, även om det märks att man också har ett kärleksfullt förhållande till sin rika lokala tradition.

Störst är experimentlusten i gallerirummen. Gästutställare är japanske konstnären Takahiko Suzuki, som i butiken också visar modeller och skisser på vad han arbetat med i Konstakademiens ateljéer i Göteborg. Likt många av dagens konstnärer intresserar han sig för frågan hur vi ser och uppfattar verkligheten. Hans installation Filter kan bara upplevas i sekundsnabba ljusblinkar - så snabbt som intryck från omgivningen ofta når oss i en stressig tid.

Kan vi lita på vad vi ser? Suzuki har byggt en estetiskt ren stadsmiljö tom på objekt, med väggar av fiberduk, halvt genomsiktliga. Tyvärr missar många besökare budskapet; det kolsvarta mörkret och de skarpa blixtljusen är obehagliga och en skylt varnar för epileptiska känningar.

Vårljus härskar i andra gallerirummet där grupputställningen Vinterprick Vårpunkt fortsätter. En frisk och spirituell samling kring ett tacksamt prick-tema med Nina Lindungers vårgröna grästovor på golvet. Lekfullt filosoferar de inbjudna kring den form som kan vara allt från mitt i prick till vändpunkt. Slutpunkt blir det i alla fall för den varg som finns på måltavlan för skytte. Per Myrströms varghatstavla är en bitsk kommentar till "Varghat AB".

Galleriet drivs av en grupp konsthantverkare och konstnärer som ekonomisk förening: Konstnärerna P-O Söderlund, Nina Lindunger och Per Myrström, silversmeden Ulla Faleij, smeden Stefan Jonsson Emot, Orsahästen, Rosi Hermansson som syr i ekotyg och stickgruppen Orsaband som arbetar med gamla mönster.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons