Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örnen och duvan på export

Annons

Platsen är Swedish-American Institute i Minneapolis och perioden 13 februari till den 19 maj i år.

- Det speciella är att Zornmuseet och Carl Larsson-gården gemensamt levererar material till en internationell utställning, som tidigare producerats i Mora, säger Zornmuseets chef Birgitta Sandström.

Vid utställningen i Mora redovisades bland annat de två stora konstnärernas intensiva brevväxling. Carl Larsson- gården ställde också upp med fotografier från Anders och Carls gemensamma umgänge samt gåvor som Anders skickat till Carl.

Det rörde sig bland annat om etsningar med personliga dedikationer, ett porträtt på Carl Larsson av Zorn, porträtt utförda av Carl Larsson, akvarell-målning av Carls fru Karin samt en skiss av Midvinterblot.

Birgitta Sandström reser över till USA tillsammans Carl Larsson-gårdens chef, Marianne Larsson. Under en vecka i början av mars ska de delta vid en särskild utställningsvecka.

Birgitta Sandström uppger att det omfattande boken om Anders och Carls vänskap inte blir översatt i en amerikansk utgåva till utställningen. Istället översätts valda partier till informationsbland på utställningen.

Nämnas kan att Anders Zorn ständigt är aktuell på utställningar utomlands. Förutom USA har Zornmuseet nyligen lånat ut ett verk till en stor impressionistisk utställning i den italienska staden Brescia. Sju Zornmålningar finns på en utställning i tyska Nürnberg.

Sommarens stora begivenhet på Zornmuseet i Mora blir "Zorn i svart och vitt" och utgörs av en renodlad utställning om Zorns etsningar.

- Det har inte förekommit en renodlad etsningsutställning om Zorn sedan 1960. Bland annat kommer vi att visa allt från "ax till limpa", följa hela processen hur en mästare som Zorn arbetade från första fotografiet till den färdiga etsningen.

En detalj är att Zornmuseet skickat med Zorns hundra år gamla vargpäls. En leverans som krävt omfattande byråkrati. Trots pälsverkets ansenliga ålder så har godkännande krävts av både Jordbruksverket och Naturvårdsverket med anledning av att vargen är fridlyst i Sverige.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons