Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orkesterförening som behöver öva

Annons

Det är nyttigt för publik, musiker och recensenter att lyssna utanför länsgränserna för att höra nivån på musicerandet där.

Dalarna har också på senare år gästats av amatörorkestrar från Uppland och Gästrikland, mot vilka våra regionala amatörorkestrar stått sig väl i jämförelse.

"Orkesterförening" kanske antyder en större ensemble, men Norra Västmanlands orkesterförening är kammarorkesterstor. Ett missförstånd om tiden gjorde att undertecknad hörde bara två av konsertens fem verk under den sista tredjedelen av konserten i går.

Det kunde emellertid konstateras att Norra Västmanlands orkesterförening inte når nivån hos relativt nystartade Södra Dalarnas kammarorkester. Den påtagligt ungdomliga orkestern behöver spela sig samman. Det stod helt klart i avslutande Capriol Suite (1926) av Peter Warlock - ett verk med i huvudsak klassiserande tendens, men där modernare harmonik letat sig in med humoristisk effekt.

Norra Västmanlands orkesterförening hade problem i skirare uttryck, som i pavanesatsen, och i litet mer intrikata inslag i tordionsatsen.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons