Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orientexpressen stannar i Falun igen

/
  • Multikulturella. Orientexpressens nuvarande sångare Zlatko Jevremovic har sina rötter i Serbien och den traditionella balkanmusik som bandet spelar. Förutom Sverige härstammar bandets sju medlemmar från i stort sett alla länderna i det forna Jugoslavien.  Foto: PRIVAT 

Annons

— Att lyssna på oss ska vara som att vara på en stor fest i Serbien eller Makedonien, säger Dan Lundgren som spelar klarinett och flöjt i Orientexpressen och helst benämner sin musik som balkandisko.

— Det brukar bli väldigt mycket dans. En salig blandning av våra gamla trogna fans som kan de traditionella ringdanserna och nya som dansar lite som de vill.

Historien om Orientexpressen kan dateras ända tillbaka till 1975, när bandets nuvarande violinist Owe Ronström tillsammans med några musikervänner drog igång ett band med ambitionen att spela traditionell balkanmusik. 1986 spelade bandet på den första uppsättningen av Falu Folkmusikfestival, och var sedan ett populärt inslag på festivalen i över tio år framåt. När de imorgon kliver upp på Medborgarplatsens scen för att avsluta invigningsdagen av årets Falun street är det ett kärt återseende med en stad som har betytt mycket för bandet.

— Vi har inte varit i stan sedan vi slutade komma till festivalen, och det är omkring tio år sedan nu. Falun är ett speciellt ställe för oss, så när vi blev tillfrågade att komma tillbaka och spela sa vi ja direkt. Det ska bli otroligt roligt! säger Lundström.

Under sin storhetstid på 80-talet var Orientexpressen ett heltidprojekt som spelade mycket - både runtom i Sverige, Tyskland, Hollad och i deras musiks hemländer i det forna Jugoslavien. Sedan dess har de gått från att spela huvudsakligen traditionell musik till att komponera det mesta själva.

- Jämfört med i början har vi nog ett mer eget sound nu. Istället för att kopiera gör vi vår egen musik med starka influenser från det traditionella. Samtidigt är det ju såklart lättare att låta serbiskt när vi som idag har en serbisk sångare.

Numera gör Orientexpressen bara runt tio spelningar per år. Men att lägga ner bandet har det aldrig varit tal om.

— Vi kommer nog hålla på med det här tills vi dör. Vi känner varandra utan och innan vid det här laget, och musiken är fortfarande enormt rolig att spela, säger han.

Fakta: Falun street performance

Imorgon inleds årets upplaga av Falun street performance. Fram till och med lördag kommer ett brett utbud av band och artister hålla igång Falun, främst från de stora scenerna vid Medborgarplatsen och på Arenan. Dragplåster som Maia Hirasawa och Lasse Lindh blandas med Falu spelmanslag, lokala band, teater och dans.

Mer info: www.falunstreet.se

Mer läsning

Annons