Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ordinär Beckfilm

/

Annons

Historien inleds med en överfallsvåldtäkt där offret, en ung kvinna, mördas. Plötsligt upptäcks ett samband mellan en rad våldtäkter som begåtts längs en och samma tunnelbanelinje. Jakten på serievåldtäktsmannen har börjat och det är förstås gamla välkända firgurer som hetsigt arroganta Gunvald, förstående och klokt inkännande .Lena och unga, oerfarna Oskar som ska lägga pusslet. Och så Beck förstås. Peter Haber får åter lägga pannan i djupa veck och låta den bekymrade blicken avslöja att han vet mer än de andra i utredningsgruppen.

Förutom att Den svaga länken är en sedvanlig deckare i traditionell Beckanda så handlar den om två saker - om kvinnans fysiskt utsatta roll och om att förlora ett barn. Tyvärr är inte Hamrell förmögen att hantera något av ämnena annat än med trubbigt handlag, även om han gör ett tappert försök. Kvinnorna får kasta ur sig floskler om kastreringar och Beck oroar sig märkligt nog för sin dotters säkerhet när denna börjar umgås med kollegan Gunvald.

Visst är det spännande mellan varven men i stort kräver Den svaga länken väldigt lite tankearbete. Dialogen är allt annat än kvick och lotsar oss övertydligt fram genom handlingen. Som så ofta verkar manusförfattare och regissör ha en övertro på ordens förklarande funktion. Biobesökarnas intelligens verkar de inte ge mycket för.

  • Film/deckare
  • Beck - Den svaga länken
  • Regi: Harald Hamrell
  • Med: Peter Haber, Mikael Persbrandt, Stina Rautelin med flera
  • Betyg: 2

Mer läsning

Annons