Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Operasommaren är här

Annons

I William spekuleras det vilt i vad som hände under de så kallade "förlorade åren" i Shakespeares liv. Mellan 1584 och 1592 är ingenting känt om författaren som bara ett år senare, 1593, slog igenom stort i London.

- Det är en passionerad kärlekshistoria, som även innehåller spänning, dramatik och spionage. Det är en spännande berättelse och förhoppningsvis blir man engagerad i det som händer på scenen, säger B Tommy Andersson som skrivit musiken till operan, medan författaren Håkan Lindqvist står för librettot.

I böcker, på teater och film - till exempel i Shakespeare in love - har det funderats kring som hände under den här perioden. Men så vitt B Tommy Andersson vet har ingen opera skrivits på temat tidigare.

- Det är en intressant tanke, att vi vet så lite om en så pass känd person som Shakespeare. Det är fantasieggande att fundera på vad som hände innan han blev känd som författare, säger han.

Förutom William Shakespeare får vi bland andra träffa Christopher Marlowe, den andre store pjäsförfattaren i England vid den här tiden. Mattias Nilsson gör rollen som Shakespeare och Andreas Landin spelar hans konkurrent.

B Tommy Andersson tror att William är en opera som till- talar de flesta, även ovana operabesökare.

- Det är en väldigt tillgänglig opera, både när det gäller historien och musiken. Den är inte experimentell, utan vi använder oss av konventioner, som melodier och berättelser.

Till vardags är B Tommy Andersson frilansande dirigent med gedigen erfarenhet av opera. Han har uruppfört drygt hundra verk, av vilka elva är operor. Men det här är första gången han själv står som kompositör.

Erfarenheterna från orkesterdiket var honom till stor hjälp i skapandet, säger han.

- När jag har jobbat ihop med regissörer har jag blivit väldigt medveten om att man har ett stort ansvar för den sceniska tajmingen. Hur man styr musiken har stor betydelse för hur en replik sägs. Det är oerhört viktigt för att operan ska gå att spela på ett vettigt sätt.

William har premiär på Vadstena slott den 26 juli och spelas fram till den 9 augusti. Den 29 augusti sänds den tvåaktade operan direkt i Sveriges radio P2. Efter spelsäsongen i Vadstena är inga fler uppföranden inplanerade, än så länge.

- Det beror på hur bra operan går, säger B Tommy Andersson. (TT Spektra)

MONIKA STECZKÓ

Mer läsning

Annons