Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ondskefull erotik?

Annons

Hitler fortsätter att fascinera som människa och politiskt odjur. På 80-talet skrevs en del antroposofiskt orienterade böcker på temat att führern ingick i en ockult sammansvärjning mot mänskligheten, initierad för länge sedan av magiska krafter i Tibet. Sådant är förstås nys.

I nyutkomna boken Hitlers Hemlighet driver historieprofessorn Lothar Machtan tesen att Adolf Hitler skulle ha varit homosexuell. En bitvis intressant men bitvis spekulativ och mindre övertygande framställning.

Machtan är väl påläst och åberopar många arbeten om mer eller mindre dolda homosexkulturer i kejsar Wilhelms, Weimarrepublikens och nazismens Tyskland.

Att flera högt uppsatta naziledare - däribland SA-ledaren Röhm - var utövande homosexuella är sedan länge känt. Beträffande Rudolf Hess och Hitler själv är beläggen vagare. Det känns således inte helt övertygande, när Machtan tolkar Hess brev om hur högt denne älskar führern som bevis för homosexuell läggning. Tidens språkbruk var annorlunda än dagens.

Inte heller skildringarna från Hitlers ungdomsår, där den tidvis arbetslöse Hitler höll ihop med manliga kompisar i samma belägenhet och delade bostad med övertygar helt ut. Påståendena att Hitler i ungdomen skulle ha försörjt sig som manlig prostituerad är naturligtvis sensationella, men kan vara förtal i personliga vendettor. Hitler saknade ingalunda talangen att skaffa sig fiender. Mer källmaterial behövs.

Hitlers kärleksaffärer med systerdottern Angela "Geli" Raubal och med Eva Braun avfärdas som kamouflage avsett att dölja führerns verkliga böjelser. Sådana resonemang ger boken ett spekulativt drag.

Professor Machtan har tagit upp ett intressant spår, som han inte övertygande lyckas leda i bevis. Ofta förefaller han så ivrig att övertyga läsaren att trovärdigheten hamnar i farozonen.

Detta är synd, då han otvivelaktigt tagit upp en obeaktad aspekt på en av 1900-talets mest gåtfulla politiska personligheter.

En annan fråga är i vilken mån en eventuell homosexuell läggning hos führern skulle ha påverkat nationalsocialismens politiska inriktning. Kristna kretsar som starkt fördömer homosexualitet har redan antytt att nazismens ovedersägliga ondska skulle ha en specifik orsak i Hitlers erotiska böjelser, vilket naturligtvis är en befängd idé. Åtskilliga av historiens odjur har haft ett helt normalt sexualliv och likväl varit kapabla till de ohyggligaste illdåd i maktutövningen.

Boken är läsvärd på grund av det stora antalet citat och källhänvisningar men känns likväl inte övertygande i huvudtesen.

HANS LINDQUIST

Mer läsning

Annons