Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omaka par ska rädda planeten - igen

Annons

Den första filmen kom 1997 och blev en succé som lämpade sig för uppföljare. Agenterna Jay (Will Smith) och Kay (Tommy Lee Jones) snackade och sköt sig till en upplösning där alla kunde leva lyckligt. Speciellt Tommy Lee Jones figur, hans minne suddades ut och han blev postmästare i en sömnig småstad.

Men Hollywood vilar lika lite som Universum. Den 31 juli har "Men in Black II" svensk premiär.

- Hur återskapar man det som gjorde den första filmen framgångsrik samtidigt som man ger publiken något nytt? En kvinnlig skurk, en pratande hund och en massa nya skurkar, konstaterar regissören Barry Sonnenfeld.

Han är i Stockholm för att lansera "Men in black II" tillsammans med Will Smith och Lara Flynn Boyle.

Den sistnämnda spelar rymdmonstret Serleena som är på jakt efter en relik gömd på Jorden. Inledningsvis ser situationen svår ut för agenten Jay men efter att Kay kallats in och fått minnet tillbaka börjar vågskålarna tippa till de svartkläddas favör. Duon är lika omaka på filmduken som de uppfattas i verkligheten. Will Smith - den familjevänlige rapparen som alltid har ett skämt över. Tommy Lee Jones - den seriöse skådespelaren med inte så lite beska. Att han inte har följt med till Stockholm för lanseringen av filmen verkar förvåna få.

- Han kan kännas rätt överlägsen eftersom han är så intelligent. Men svår? Jag tycker nog att han är mer av en perfektionist. Skådisar tjänar mycket pengar och jag tycker det är skönt att se någon som verkligen bryr sig om resultatet. För mig var han underbar att jobba med, säger Lara Flynn Boyle om Tommy Lee Jones.

Hon spelade in filmen "Where the day takes you" tillsammans med Will Smith 1992 efter att ha slagit igenom i David Lynchs tv-serie "Twin peaks".

Numera tillhör hon skaran etablerade skådespelare medan Will Smith är en superstjärna med framgångsrika album och filmer som "Independence day" och "Enemy of the state" bakom sig.

- Om huvudrollsinnehavaren i en film är så trevlig känner man på sig att det blir en bra inspelning, säger Lara Flynn Boyle.

Med "Men in black II" återvänder Will Smith till den genre som gjorde honom stor: actionkomedin. Han blev Oscarnominerad för sin roll som boxaren Muhammad Ali i Michael Manns film "Ali", men statyetten gick till Denzel Wahington i "Training day".

- Komedi är svårare än drama. En bra komiker har lättare att bli en bra dramaskådespelare än vice versa, tycker Will Smith.

Han och Barry Sonnenfeld har jobbat tillsammans förr, i "Men in black" och västernkomedin "Wild wild west".

- Men det var ingen som ville göra en uppföljare till "Wild wild west", säger Barry Sonnenfeld och ler lite plågat.

Bortsett från det projektet har herrarna Smith och Sonnenfeld varit framgångsrika i sitt samarbete. "Men in black" var en succé och uppföljaren har gått bra i USA. Rymdvarelser, snygga kostymer och exotiska vapen brukar bädda för långa biljettköer.

Och Sonnenfeld och Smith verkar ha en konfliktfri relation. Genom hela intervjun kastar de interna skämt mellan sig: golfhandikapp, att de ska göra en nyinspelning av "Sophies val" tillsammans, att de anställda på det amerikanska postverket verkligen är utomjordingar.

Amerikanska tidningar hävdar att det redan är bestämt att det blir en uppföljare till, stämmer det?

- Vi hörde det också, men det var nyheter för oss. Jag antar att vi får reda på det om det blir så, säger Barry Sonnenfeld.

- Jag gör så många uppföljare som publiken kräver, säger Will Smith. (PM)

JOHAN SJÖSTRAND

Mer läsning

Annons