Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om jag blev kulturminister...

/

Annons

Den pågående valrörelsen kan göra en deprimerad på många olika sätt. Jag nöjer mig med att konstatera detta så länge.

Men det finns ljuspunkter också i september 2010.

Jag fick till exempel Bear Quartets senaste förra veckan och jag vågade knappt lyssna på den. Jag väntade åtminstone tills jag var hemma och i lugn och ro kunde stoppa in den i en riktig stereo. Det är sällan en skiva framkallar sådana känslor nuförtiden. Känslan att saker och ting, musik och lyrik, faktiskt betyder något.

Ungefär samtidigt fick jag Annika Norlins nya album med Säkert! och då kände jag att de på något sätt hör ihop. De kommer förvisso från Norrland (inland, kustland) båda två, men jag tror att det bara är en del av förklaringen. Båda representerar både hjärtat och hjärnan. De gör känsloladdad musik för den tänkande människan. Sedan spelar det mindre roll att Säkert! skriver mjuka, böljande låtar där det reflekterande och grubblande framträder och att Bear Quartet, ja... gör lite vadsomhelst.

Om jag blev kulturminister så skulle min första åtgärd i bli att, genom ett ogenerat ministerstyre, öronmärka statliga pengar för att ge ut den definitiva boxen med Bear Quartets samlade album. Sedan skulle jag avgå.

Det är nämligen det svenska band som mest skulle förtjäna en sådan samlad återutgivning, men jag gissar att det är ett ekonomiskt kamikazeprojekt för de inblandade skivbolagen. Marknaden fungerar helt enkelt inte i det här läget.

Det dröjer säkert innan Säkert! har samlat ihop tillräckligt med material att samla till en box och så länge sätter jag mig och drömmer om Bear Quartets mastodontlåda - som, i linje med bandets koncept för skivtitlar, naturligtvis borde heta Many Records. Femton studioalbum och sjutton ep:s får jag det till. Varför inte släppa boxen 2012, lagom till 20-årsjubileet av bandets första skiva Penny Century?

Eftersom ingen kommer att erbjuda mig jobbet som kulturminister efter valet, oavsett vem som vinner, så riktar jag uppmaningen mot Leif Pagrotsky, som visat sig vara en man med bra musiksmak (Dissection, Spasmodic, m. fl.). De borgerligas kulturministerkandidat Jasenko Selimovic har ju redan deklarerat att han inte gillar populärkultur så en påstötning åt det hållet är nog att betrakta som lönlös.

Mer läsning

Annons