Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om detta må ni berätta

/
  • Institutionaliserade. Gertrud och hennes medintagna på Odenslund får en revansch, men med besk eftersmak.
  • Dalamiljö. Lindsbergs kursgård är spelplats för Den nya människan.

Annons

Tvångssteriliseringar var en ytterlighet i ett samhällsbygge som genomsyrades av tron på framsteg genom social ingenjörskonst och hur staten med fast hand bör reglera och styra befolkningen.

Det innebar bland annat att oönskade element skulle förhindras att föra sina gener vidare. Det kunde räcka med att vara fattig för att komma i fråga.

Filmens huvudperson Gertrud omhändertas bryskt och kommer till Odenslund, ett så kallat arbetshem för flickor.

En dyster plats för samhällets oönskade. En biljett därifrån är att steriliseras, något som Gertrud går med på, till den kyligt diaboliske Dr Bergs stora förtjusning (här snackar vi nazistvibbar av Mengele-mått).

Den nya människan är inspelad utanför Falun, på Lindsbergs Kursgård, ett gammalt stenhus byggt i början av förra seklet och som tidigare användes som fattighus, mentalsjukhus och ålderdomshem.

Den nya människan är inte den gripande skildring av ett tragiskt människoöde som den skulle kunnat vara.

Manus är skrivet av Kjell Sundstedt, och bygger på verkliga händelser ur hans egen släkts historia. Han skriver i en presentation av filmen att han vill hämnas alla oförrätter som drabbat oskyldiga människor.

Och däri ligger kanske filmens problem. För det är främst i manus som bristerna finns.

Historien har fått ge vika för viljan att skriva ett filmiskt brandtal. Trots ett allvarligt, viktigt och oroande ämne så finns inget som griper tag. Den tuffar på utifrån ett fastlagt mönster och filmens karaktärer blir, trots bra skådespelarinsatser, oftast inget annat än platta schablonbilder.

Ett undantag är Maria Lundqvists karaktär syster Sobritt, som visar sig vara en mer komplicerad person än man först tror.

Men man kommer aldrig riktigt in i filmen och det uppstår aldrig något verkligt samspel mellan filmens karaktärer. Då hjälper ett snyggt foto, en humanistisk inställning och ett intressant och lovvärt ämnesval bara delvis.

Den nya människan

Regi: Klaus Härö

I rollerna: Julia Högberg, Maria Lundqvist, Lo Kauppi, Ellen Mattsson, Tobias Aspelin, m fl.

Betyg: 3

Mer läsning

Annons