Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om att hajpas eller dissas

Annons

Pratade med Marit Bergman i veckan om popmusik i Dalarna och jag frågade vilka band hon kände till. Hon tänkte efter lite och kom till slut fram till att: "Nej, jag kan inte komma på ett enda bra band från Dalarna, förutom jag själv då".

Jag kände hur hon log genom telefonluren och sedan tillade hon för säkerhets skull att hon inte har bott i Dalarna på 12 år. Efter lite resonerande kom vi fram till att det kanske vore bra att starta upp Marits Hultsfredsrelaterade pop-kollo även i Dalarna.

I torsdags publicerades sista delen av Musikstad 2004 i våra tidningar. Jag har fått en del reaktioner på serien. Någon tyckte bland annat att tidningen underskattar Faluns musikliv och hajpar Borlänges mediegiriga popexport.

Men ärligt talat, det här med att jämföra Borlänge och Falun, eller vilka städer/orter som än berörs, känns ganska galet. Generaliseringar i sig är väl knappast något eftersträvansvärt, kan rentav vara livsfarligt. I det här musikrelationsfallet, är Falun kontra Borlänge över huvud taget ett tätt återkommande ämne. Om vi nu envist ska fortsätta att jämföra städer och orter så kanske Borlänge leder artikelligan vad gäller antalet pop-rockartiklar i våra tidningar genom åren. Jag har inte räknat.

I grund och botten handlar det väl mer om varför folk gör musik och mindre om var de råkat växa upp.

Vi är nog alla mer eller mindre manipulerade av musikindustrin. En industri som i dagens läge verkar mycket snedvriden och skitig. Största orsaken till varför musikbranschen gått så Bert Karlsson-käpprätt-åt-helvete är väl just att det finns några få futtiga procent människor som faktiskt lyckas försörja sig på sin musik. Klart som sjutton att vissa blir mediepilska. Men artisterna och redaktörerna har alltid ett val, liksom läsarna och lyssnarna.

Jag håller med Marit Bergman, fler pop-kollon och medborgarlön till dem som helhjärtat sysslar med musik. Men tills dess, alla musikfrälsta, jag uppmanar er att höra av er om ni känner till något band som ni tycker borde hajpas.

Mer läsning

Annons