Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olof Lagercrantz har avlidit

Annons

Under flera decennier spelade han en central roll i svenskt kulturliv som författare, litteraturkritiker och stridbar polemiker.

Som 24-åring debuterade han med diktboken Den döda fågeln. Den var ett stycke vemodsfylld naturlyrik av en ung, sensibel poet som ännu bekände sig till en konservativ idétradition. Den inriktningen präglade även tiden som litteraturrecensent i Svenska Dagbladet under 40-talet.

År 1951 kom hans biografi över moderns kusin Agnes von Krusenstjerna. Den bröt med gängse föreställningar om hur en avhandling i litteraturhistoria borde vara uppbyggd. Den var ett skönlitterärt verk med fokus på familjeminnen, släkttragedi och Krusenstjernas romaner.

Samma år tog Lagercrantz steget över till Dagens Nyheter och var chef för dess kulturredaktion i nio år. Han blev en flitig medarbetare även på DN:s ledarsida och gjorde liksom företrädaren Tingsten intervjuer med ledande politiker och reportageresor runt om i världen.

Samtidigt fördjupade han sig i litteraturen. Han gav ut egna dikter samt studier av författare. Några år efter avgången från DN 1975 kom hans stora verk om August Strindberg, följt av böcker om Joseph Conrad och Marcel Proust.

Lika hastigt uppflammande som han var i debatten, lika inkännande var hans litterära analys. Tolkningarna var personliga, stilen klockrent enkel och stundom kryddade med eleganta metaforer. (TT)

LILLEMOR MELSTED

Mer läsning

Annons