Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olles flygel ska få teatern att svänga

Annons

Flygeln blir scenens fasta punkt, när häftiga turer i en absurd handling kontras av lika häftiga svängningar mellan Rachmaninovs tredje pianokonsert i d-moll, blues och heavy metal.

Det blir nog lite rock n´roll över det hela, tror Olle.

Då kan det vara en fördel att ha varit ute och seglat i alla musikaliska läger. Olle Nyberg har jobbat över ett brett musikaliskt fält sedan han som sexåring tog sina första pianolektioner som privatist hos Per Einarsson i Falun.

Mest känd är Olle för "Öppna landskap". 1982 var han på turné med Ulf Lundell. Sedan har han arbetat runt hela Skandinavien och en del på Irland. Där hann han med ett par plattor med Andrew Strong, musiken till filmen "The Commitments".

Olle Nyberg har fem år i Danmark bakom sig och har nyligen spelat in en skiva med Bröderna Olsen. En så rolig upplevelse att han hoppas att han kan vara med som brödernas "komphund" på sommarturnén nästa år.

Nu är han tillbaka och trivs med att pendla mellan "slott och koja" - det vill säga mellan den kulturmärkta bruksmiljön i Forsbacka utanför Sandviken, där han hyr i herrgården, och sommarstugan i Sundborn.

Olle upptäckte tidigt teaterns tjusning eftersom landstingets musikskola låg vägg i vägg med Dalateaterns första lokal på 70-talet. Dit slank han gärna in för där var det fart och fest. Första gången han samarbetade med teatern var 1976 i barnteaterpjäsen "Mumiens hämnd och mjuka mackor".

Sedan dess har vi mött honom tillsammans med Cathrine Gordon i "Döden kommer aldrig lämpligt".

Regissören Anette Norberg har föreslagit musik hon vill ha till "Yvonne, prinsessa av Burgund". Därtill lägger Olle Nyberg egna fynd och egen kapacitet.

- Det här är en verklig utmaning, säger Olle, som slitit hela sommaren med Rachmaninovs pianokonsert.

Efter den här uppgiften kommer han att få kasta sig över till något helt annat. Då ska han sätta musik till World cuptävlingen i Idre i januari tillsammans med Lena Willemark.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons