Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oljan - snart inte vatten värd

Annons

Slutstriden om oljan pågår som bäst. Det gäller att krama ur de sista dropparna ur den sinande energikällan och omvandla dem till dollar, rubel och norska kronor.

Vad som händer sedan händer, när rivningen av oljeriggar och oljetorn inleds, blir en politisk rysare. Det vackra ordet energiomställning ska då vara omsatt i praktisk handling och fungera.

Någon mer som känner aningen av ett tvivel?

Låt oss ändå anta att våra barn och barnbarn för det första vågat ta itu med frågan, för det andra även löst den.

Lever de då i den bästa av världar? Oljan, en ständig källa till kriser och krig under de senaste hundra åren, har i alla fall vid den tiden sinat. Men det finns en annan källa till oro: vattnet.

Vattenkris. Vattenrasonering. Vattenembargo. Priskrig på vatten.

Orden känns främmande. Eller smaka på den här nyheten i tv år 2053:

"WOPEC, de vattenproducerande ländernas organisation, beslöt vid ett möte i natt att minska produktionen av vatten med trettio procent. Spotmarknaden reagerade omedelbart på beskedet och priset för en liter råvatten för konsumenten kommer under dagen att stiga till en euro."

Efter nyhetsankarets påannons följer ett inslag med bilder där köande människor med dunkar i båda händerna står utanför vattenaffären.

"Hamstringen inleddes direkt som nyheten blev känd på förmiddagen. Samtidigt kommer rapporter om stora demonstrationer i SaudiArabien, södra Italien och flera afrikanska länder.

I Kairo brändes Sveriges och Finlands flaggor. Kanadas ambassad fick flera fönsterrutor krossade av en uppretad folkmassa."

Överdrivet? Kanske det. Men faktum är att vanligt vatten redan i dag är en bristvara för oerhört många människor. Det vatten som finns är ofta orent och av en kvalitet som skulle få våra hälsoskyddsinspektörer att kalla till presskonferenser och bjuda på både kris och katastrof som rubrikord.

Men våra inspektörer behöver inte reagera. Inte heller våra media. Inte heller vi vanliga konsumenter. Vatten, rent kallt vatten, är en självklarhet för oss när vi öppnar kranen.

Och de få gånger som det inte kommer vatten, då blir det kaos i morgonrutinen.

Det går ju inte att tvätta sig! Duscha! Kaffet! Gröten! (Låt vara att problemen blir än mer konkreta och akuta för familjer med blöjbarn).

Jag menar inte att vi ska behöva be om ursäkt för att vi råkar bo där planeten Jorden erbjuder friskt vatten.

Men en liten reflexion över detta faktum kan vi gott kosta på oss då och då.

Kanske när vi tvättar bilen med rent dricksvatten, vattnar våra blomland med rent dricksvatten och spolar i toaletten - med rent dricksvatten.

Samt skänka en tanke till Kyoto-konferensen som i skuggan av ett krig försökt enas om åtgärder för att skydda livets energikälla vattnet. Och förhindra att det omvandlas till hårdvaluta för några få lyckligt lottade länder.

Mer läsning

Annons