Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ola Salo: "Jag tror vi vinner"

/

Annons

Nedräkningen kan börja. Nu är det bara dagar kvar innan schlagerfinalen avgörs i Globen. Favoriterna The Ark ligger i startgroparna och på lördag ska gruppen bevisa om segertipparna hade rätt. Men finalnerverna håller sig i schack än så länge. De är inte så oroliga över utgången.

- Jag tror vi vinner, säger Ola Salo.

- Formen är verkligen toppen. Vi blev klara med vår skiva härom dagen så vi har inte haft en sekund över att tänka på schlagern förrän nu, vilket har varit en perfekt uppladdning. Vi har inte behövt gå runt och vara oroliga i förväg. Det har varit bra att vara tvungen att ha tankarna på annat, säger sångaren Ola Salo.

Han och gitarristen Mikael Jepson stirrar framför sig. De har just kommit med tåget från Malmö till Stockholm och är ordentligt trötta. Sakta, sakta börjar festivalen göra sig påmind. Och bandet är med för att vinna. Även om de gärna tonar ner det en aning.

- Det låter kanske fånigt att säga, men för oss handlar det inte om att vinna. Att gå vidare från deltävlingen kändes viktigt. Men när vi nu är i final känns det inte jätteviktigt att vinna. Det här är ju inte bara en tävling utan ett forum för musik. Det är kul att vara med och kul att få uppmärksamheten, säger Ola Salo.

- Frågan är väl hur man känner tio minuterna innan man får reda på svaret. Då kommer jag absolut inte att tänka så, då kommer jag att sitta på nålar, fyller Mikael Jepson i.

Men även om The Ark tror på vinst för egen del, känner de hoten från andra favoriter. Andreas Johnson och Idol-Måns Zelmerlöv, som är andrahandsfavorit efter The Ark, kan bli farliga utmanare. Men även balladtjejen Sarah Dawn Finer med sin ballad.

- De är de här balladerna som är väldigt stora i Sverige har man insett, säger Mikael Jepson.

Att The Ark skulle ställa upp i Melodifestivalen kom som en överraskning för de flesta. Själva medger de att de knappast hade ställt upp om de hade fått frågan för ett år sedan. "Vi är ju ganska annorlunda jämfört med de övriga numren", säger Ola Salo. Nu hoppas de att en eventuell vinst i Globen ska öppna en och annan dörr.

- Om man skulle komma till Europafinal och göra bra ifrån sig där, skulle det ju kunna öppna upp möjligheter för oss i Östeuropa till exempel. Det är en väldigt intressant del av världen just nu. Där tar man ju tävlingen på stort allvar, säger Ola Salo.

Den 11 april släpps The Arks nya album (vars titel de vägrar att avslöja ännu) och kort därefter inleder de sin turne i Helsingfors. Albumet innehåller elva låtar och är enligt Ola Salo en tillbakagång till ett mer storslaget sound.

- Det är grandios och hittig glamrockpopdisco. Lite gospelkänsla och boogiesväng. Förra skivan var ganska sparsmakad och emellanåt elektronisk. Den här har ett mer organiskt sound, mer bombastiskt, säger Ola Salo.

TT Spektra

Anna Hedlund

Fakta/Turnéplan, The Ark:

17-19/4 Helsingfors (tre spelningar), 22-23/4 Stockholm (två spelningar), 25/4 Köpenhamn, 26/4 Lund, 28/4 Göteborg (två spelningar), 29/4 Oslo, 14-16/6 Hultsfredsfestivalen, 30/6 Borlänge, Peace & Love-festivalen, 12/7 Arvikafestivalen, 14/7 Kristianstad, Tivolirocken, 28/7 Östersund, Storsjöyran.

Mer läsning

Annons